Gratis of lage verzendkosten       Binnen 24 uur verzonden       Klantbeoordeling 9,4/10       Korting bij meerdere items
  Gratis of lage verzendkosten       Binnen 24 uur verzonden       Klantbeoordeling 9,4/10
boomverlichting kerst buiten

Boomverlichting: aantal lampjes?

Gebruik de onderstaande handige tips voor het verlichten van kale bomen (loofbomen).

Boomverlichting aanbrengen: handige tips!

Leuk dat je van plan bent om een of meerdere normale bomen gezellig te verlichten met boomverlichting. Dat zal een prachtige blikvanger gaan opleveren! Zo maken we samen Nederland en België nog sfeervoller met deze kerst.

Heb je een fruitboom van 5 meter? Een klein gesnoeide plataan, niet groter dan de hoogte van een gemiddelde kerstboom? Een of meerdere leilindes met lange zijtakken? Of misschien wel een hele grote eik of kastanjeboom van 17 meter?

Geen boom is te groot voor koppelbare kerstverlichting. Deze kun je namelijk perfect op maat maken voor de maat en vorm van jouw eigen boom.

Hoe pak je dat goed en veilig aan, zo’n boomverlichting aanbrengen? En wat heb je er precies voor nodig? Lees daarvoor eerst eens op je gemak dit handige artikel over boomverlichting buiten, waarin je leert hoe je een of meerdere bomen in je tuin of openbare ruimte mooi én veilig kunt verlichten met behulp van professionele koppelbare kerstverlichting.

Daarna kun je onderstaande informatie gebruiken om te bepalen hoeveel lampjes van de koppelbare kerstverlichting en eventuele extra verlengsnoeren en/of splitters je nodig hebt om je boom in een prachtige kerstsfeer te brengen met boomverlichting.

Aantal lampjes voor je boom bepalen

Om te komen tot een goede schatting van het aantal kerstlampjes dat je nodig hebt voor het aanbrengen van je boomverlichting, kijk je eerst goed naar de takkenstructuur van de boom. Meestal wordt ervoor gekozen om alleen de hoofdtakken van een boom te verlichten. Wil je je boom helemaal in een magische kerstsfeer brengen? Wikkel dan ook de stam van de boom in met kerstlampjes. Of ga zelfs nóg een stap verder door ook de kleinere takken van de boom helemaal met lampjes in te wikkelen met boomverlichting. Het is eenvoudig: je bepaalt helemaal zelf hoe ver je wilt gaan met boomverlichting.

boomverlichting kerst

Voorbeeld boomverlichting aanbrengen

In het bovenstaande relatief kleine boompje van +/- 3,5 meter hoog (zie foto) zijn in totaal 600 kerstlampjes (= 60 meter lichtsnoer) van de professionele koppelbare kerstverlichting verwerkt.

Wat is er precies aan boomverlichting voor dit boompje uit het voorbeeld gebruikt? Een startkabel voor het aansluiten van 6 koppelbare kerstverlichting sets met 100 lampjes (10 meter lichtsnoer om de stam te omwikkelen en 50 meter lichtsnoer voor het omwikkelen van de verschillende takken) en een 6-weg splitter die bovenaan de stam zit verwerkt. Om de lengte van het aanloopsnoer van de startkabel (1,5 meter) te verlengen, is er een handig koppelbaar verlengsnoer van 5 meter gebruikt om makkelijk bij het stopcontact in de buurt van het boompje te komen (je hoeft zo dus niet nog een extra normaal verlengsnoer dat geschikt is voor buiten te gebruiken). De startkabel wordt in het normale stopcontact gestoken, daaraan is vervolgens het verlengsnoer van 5 meter gekoppeld om met de stroomvoorziening tot aan het boompje te komen. Aan het einde van het verlengsnoer van 5 meter is het eerste lichtsnoer van 10 meter met 100 kerstlampjes gekoppeld. Dit lichtsnoer is van beneden naar boven rondom de stam van het boompje gewikkeld. Aan het einde van dit eerste lichtsnoer (bovenaan de stam) is de 6-weg splitter gekoppeld. Vanuit de 6-weg splitter bovenaan de stam zijn de andere 5 lichtsnoeren met 100 kerstlampjes per stuk, van binnen naar buiten gewikkeld rondom de hoofdtakken van het boompje. In totaal heeft dit boompje dus een boomverlichting met 600 koppelbare LED kerstlampjes. Alle genoemde onderdelen vind je op de overzichtspagina van de koppelbare kerstverlichting. Er zijn verder geen extra hulpmiddelen zoals bijvoorbeeld tie-wraps gebruikt, omdat de lichtsnoeren prima zonder extra houvast om de stam en de takken van het boompje gewikkeld blijven zitten.

Ok, nu jij aan de slag met boomverlichting aanbrengen! Tijd om met een meetlint naar buiten te gaan.

Een eenvoudige standaardformule om de lengte van je lichtsnoer per hoofdtak te berekenen is:

normaal verlicht: het benodigde lichtsnoer heeft 2x de lengte van de tak
vol verlicht: het benodigde lichtsnoer heeft 3x de lengte van de tak (deze optie is toegepast bij het bovenstaande voorbeeld)
riant verlicht: het lichtsnoer heeft 4x de lengte van de tak

kerstverlichting boom buiten

Zodra je weet hoeveel meter koppelbare kerstverlichting je ongeveer per hoofdtak nodig hebt, tel je het aantal meters van de verschillende hoofdtakken bij elkaar op, waarmee je op het totaal aantal meters lichtsnoer voor je boom uitkomt.

Boom verlichten: extra tips bij grote bomen

boom met verlichtingNatuurlijk is het van belang om in de hierboven genoemde optelsom ook rekening te houden met de dikte van de takken en de stam van de boom. Bij een grote eik van 30 jaar oud, zul je vanwege de grotere omtrek van de hoofdtakken en de boomstam véél meer lichtsnoer nodig hebben om rond te wikkelen dan bij een jonge appelboom van 6 jaar met maar dunne takken.

Vooral bij dikke bomen is het dus slim om ook even de omtrek van de boom te meten met een meetlint, zodat je meteen weet hoeveel lichtsnoer je nodig hebt om één keer rond te wikkelen rondom de stam en de betreffende hoofdtakken. Op basis van het aantal keren dat je wilt wikkelen (normaal verlicht, vol verlicht of riant/magisch verlicht), kun je dan vlot het benodigde aantal meters voor je boomverlichting berekenen.

Een handige truc die je hiervoor kunt gebruiken is het nemen van een lang stuk touw dat je rondom de stam (of de takken) wikkelt, waarmee je al snel een realistische inschatting krijgt van het aantal benodigde meters lichtsnoer. Dit laatste is iets meer werk, maar geeft je wel een betere inschatting.

Expert-tip 1: genoeg lichtsnoer bij de hand hebben

Houd er rekening mee dat bij het wikkelen van de lichtsnoeren rondom de takken, snel lengte van je lichtsnoer verloren zal gaan.

boomverlichting kerst winkelstraat

Bestel voor het verlichten van een grote boom dus liever enkele koppelbare lichtsnoeren extra, zodat je bij het wikkelen van de kerstlampjes in de boom niet opeens halverwege te weinig hebt en je niet verder kunt met je project. Het kost onnodig tijd en energie om te moeten stoppen, extra verlengsets te bestellen, om daarna pas weer verder te kunnen.

Tip: eventuele extra lichtsnoeren die je niet nodig hebt, kun je gewoon in de originele onbeschadigde doos aan ons retourneren, waarna je je aankoopbedrag voor deze geretourneerde artikelen terug ontvangt.

Expert-tip 2: wel of niet permanent bevestigen?

De kabels van onze professionele koppelbare kerstverlichting zijn gemaakt van goede kwaliteit rubber met een 100% koperen kern. Indien gewenst kan de boomverlichting met IP67 specificatie het hele jaar worden gebruikt en eventueel permanent worden bevestigd.

Let wel op dat je in het geval van permanente bevestiging de lichtsnoeren niet te strak rondom de stam en takken van de boom wikkelt, anders komt er teveel spanning te staan op de lichtsnoeren bij het groeien van de boom, wat de kans op scheuren en breken van de kabels vergroot. Met alle onveilige gevolgen van dien. Kies in geval van permanente bevestiging ook altijd voor lichtsnoeren met IP67 beschermingsklasse (in plaats van IP44).

Onze ervaring leert dat de kabels van boomverlichting die permanent wordt bevestigd uiteindelijk poreus zullen worden. Dit komt door de blootstelling aan UV-straling (zon/zomer) en vocht. Dit geldt overigens niet alleen voor kerstverlichting, maar voor alle objecten die permanent aan zon en regen worden blootgesteld (denk aan tuinmeubilair, terrastegels, auto’s etc.).

Het is daarom aan te raden als je de kerstverlichting niet gebruikt gedurende de andere seizoenen, deze aan het einde van het kerstseizoen voorzichtig uit de boom te halen en volgend jaar weer opnieuw aan te brengen.

Expert-tip 3: splitters gebruiken bij meerdere hoofdtakken

Bij een grote boom zul je waarschijnlijk meerdere hoofdtakken willen verlichten. Daarom kies je bij een grote boom meestal voor het gebruik van een 6-weg of 10-weg splitter om de verlichting vanaf de bovenkant van de stam naar de verschillende hoofdtakken te verdelen.

Optioneel kun je bij nieuwe splitsingen van de hoofdtakken verderop in de boom, nog werken met 2-weg splitters om de vormen van de boom nog preciezer te kunnen volgen met de koppelbare lichtsnoeren. Goed om te weten is dat er ook kortere koppelbare lichtsnoeren van 5 meter met 50 lampjes beschikbaar zijn voor de kortere takken.

Kom je er niet uit? Stuur ons dan gerust enkele foto’s van de boom (met je mobiele telefoon gemaakt is prima) per e-mail en wij doen ons best om je een inschatting van het benodigde aantal kerstlampjes voor je boomverlichting te geven.

Wil je een dennenboom i.p.v. een loofboom verlichten? Gebruik dan deze handige tabel om snel het aantal lampjes in je kerstboom te bepalen.