Gratis of lage verzendkosten       Binnen 24 uur verzonden       Klantbeoordeling 9,4/10       Korting bij meerdere items
  Gratis of lage verzendkosten       Binnen 24 uur verzonden       Klantbeoordeling 9,4/10
boomverlichting kerst buiten

Boomverlichting: hoe doe je dat?

Haal de Kerstsfeer niet alleen in huis maar ook in je tuin! Creëer een magische blikvanger door het verlichten van een boom in je tuin. Hoe pak je dat professioneel aan?

Boomverlichting in je tuin: complimenten gegarandeerd

verlichting voor in een boom

Wil je graag eens iets anders dan een struik of kerstboom verlichten in je tuin? Verlicht dan eens een normale loofboom met boomverlichting, in plaats van (of naast) de reguliere kerstboomverlichting die je elk jaar in huis haalt. Met boomverlichting haal je een prachtig winterse sfeer in je tuin! Complimenten van gasten en voorbijgangers gegarandeerd.

Maar hoe pak je dat professioneel aan, zo’n boomverlichting? En wat heb je er precies voor nodig? Allereerst is het goed om te weten welk soort kerstverlichting het meest geschikt is voor zo’n in de winter kale loofboom (dus geen naaldboom zoals een den) in je tuin te voorzien van boomverlichting. Zo kun je je keuze in de meest geschikte kerstlampjes voor de boom in jouw tuin hopelijk gemakkelijker maken.

 

1. Boomverlichting soorten

De meest geschikte boomverlichting om mooi om de stam en takken van een boom heen te kunnen wikkelen, is:

Koppelbare kerstverlichting, met professionele kwaliteit rubberen snoer en LED lampjes met een hoge lichtopbrengst. Kort samengevat is dit de ideale kerstverlichting voor boomverlichting. Deze lichtsnoeren zijn koppelbaar tot grote lengte op één stekker en kunnen tegen een stootje.

LED kerstverlichting met mini LEDs, alleen geschikt voor kleine boompjes met gladde stammen, struiken en kerstbomen, verkrijgbaar tot maximaal 720 mini LED lampjes op één stekker. Hoewel deze lampjes de ‘goedkopere optie’ zijn, raden we deze kerstverlichting absoluut niet aan om te wikkelen rondom ruwe takken van grotere bomen, omdat de snoeren en lampjes fragiel zijn. Deze kerstlampjes zijn eigenlijk alleen geschikt om losjes te draperen in struiken en kerstbomen, waarbij er geen spanning op de snoeren komt te staan.

Kerstverlichting op batterijen, die voornamelijk handig is wanneer je geen aansluiting op het lichtnet in de buurt hebt. Net zoals de bovengenoemde mini LED kerstverlichting zijn deze lampjes alleen geschikt voor kleine boompjes met gladde stammen, struiken en kerstbomen. Deze lichtsnoeren zijn verkrijgbaar met maximaal 480 lampjes op één set batterijen. Houd er verder rekening mee dat de lichtopbrengst van deze lichtsnoeren beduidend minder is dan kerstverlichting met een stekker.

Je kunt voor het verlichten van een loofboom dus het beste kiezen voor koppelbare kerstverlichting. Zodra je deze lichtsnoeren in handen hebt, zul je meteen begrijpen wat we bedoelen met professionele kwaliteit die jarenlang meegaat. Daarnaast kun je door het koppelbare systeem de lengte van je lichtsnoer mooi afstemmen op het formaat van je boom.

openbare kerstverlichting

2. Boomverlichting: aantal lampjes

Heb je een appelboom van 4 meter? Een klein gesnoeide plataan, niet groter dan de hoogte van een gemiddelde kerstboom? Of een hele grote eik van 16 meter? Geen boom is te groot voor koppelbare kerstverlichting. Zoals hierboven besproken kun je deze boomverlichting perfect op maat maken voor de maat en vorm van jouw unieke loofboom.

Om te komen tot een goede schatting van het aantal kerstlampjes dat je nodig hebt, kijk je eerst naar de takkenstructuur van de boom. Meestal wordt ervoor gekozen om alleen de dikke hoofdtakken van een boom te verlichten met boomverlichting. Ze noemen dit ook wel het silhouet van de boom verlichten, waarmee je het unieke karakter van de boom ‘s avonds prachtige zichtbaar maakt.

Koppelbare kerstverlichting wordt vanuit het middelpunt van de boom om de hoofdtakken heen gewikkeld. Houd er rekening mee dat bij het wikkelen van het lichtsnoer rond de takken, snel lengte van je boomverlichting lichtsnoer verloren gaat. We krijgen zelden van onze klanten te horen dat ze te veel lampjes hebben besteld. Meestal bestellen klanten alsnog lampjes bij, omdat ze verbaasd zijn over hoeveel lichtsnoer er een boom verwerkt kan worden.

Een eenvoudige standaardformule om de lengte van je lichtsnoer per hoofdtak te berekenen is:

Normaal verlicht: het benodigde lichtsnoer heeft 2x de lengte van de tak.

Vol verlicht: het benodigde lichtsnoer heeft 3x de lengte van de tak.

Riant (magisch) verlicht: het lichtsnoer heeft 4x de lengte van de tak.kerstverlichting boom buitenZodra je weet hoeveel meter kerstverlichting je ongeveer per hoofdtak nodig hebt, tel je het aantal meters van de hoofdtakken bij elkaar op, waarmee je op het totaal aantal meters lichtsnoer voor je boomverlichting uitkomt.

Kom je er niet uit? Stuur ons gerust een foto van jouw boom (met je telefoon gemaakt is prima) per e-mail en wij doen ons best om je een goede inschatting van het benodigde aantal lampjes te geven. Ook wanneer je meerdere bomen wilt verlichten (eventueel aan elkaar gekoppeld op één aansluitsnoer), voorzien we je graag van advies over de aanpak.

Heb je onze complete boomverlichting voordeelsets al gezien? Met een handige boomverlichting set haal je alles in huis om loofbomen van klein tot (heel) groot prachtig te verlichten. Zo hoef je zelf niet uit te zoeken wat je allemaal nodig hebt.

kerstverlichting grote boom buiten

3. Montage tips

Voordat je verder leest over het monteren van koppelbare kerstverlichting in je loofboom, is het slim om eerst onze uitleg over koppelbare kerstverlichting kopen te lezen. Deze uitleg helpt je in 3 simpele stappen het koppelbare systeem te begrijpen.

Zoals je hebt kunnen lezen in de bovengenoemde uitleg, start je bij koppelbare kerstverlichting altijd met een zogenoemde startkabel. 

Aan deze startkabel kun je gelijk je lichtsnoeren doorkoppelen, maar je kunt er ook voor kiezen om eerst een koppelbaar verlengsnoer aan de startkabel te koppelen om het aanloopsnoer tot aan de voet van de boom te verlengen.

Wanneer je bij de voet van de boom bent aangekomen sta je voor de keuze om de stam van de boom wel of niet mee te verlichten. Wij vinden het mee verlichten van de stam persoonlijk het mooist, maar dat is natuurlijk een kwestie van smaak. Afhankelijk van je keuze kies er dus voor om het eindpunt van de startkabel of het verlengsnoer onderaan de stam of bovenaan de stam uit te laten komen.

kerstverlichting grote bomen

Bovenaan de stam, waar de (hoofd)takken beginnen, kun je ervoor kiezen om een splitter te plaatsen van waaruit je de koppelbare lichtsnoeren eenvoudig kunt verdelen over de verschillende hoofdtakken van de boom.

De uitgang van de startkabel of het verlengsnoer dat bovenaan de stam uitkomt wordt op de ingang van de splitter aangesloten. Aan elke uitgang van de splitter kun je vervolgens meerdere nieuwe verlichtingssnoeren koppelen die elk hun eigen tak omwikkelen. Je hoeft de lichtsnoeren aan het eindpunt niet terug te leiden over de tak, de lichtsnoeren hebben namelijk een waterdichte eindafdichting.

Meestal wordt er voor gekozen om de stam van de boom ook sfeervol met lampjes in te wikkelen. In dat geval plaats je de splitter ook bovenaan de stam van de boom (bij het begin van de vertakkingen), maar koppel je de splitter aan het uiteinde van het lichtsnoer dat je rondom de stam van de boom hebt gewikkeld.boomverlichting aanbrengenWanneer de boom niet zoveel hoofdtakken heeft of het een platte ‘dakvorm’ boom is (plataan), kun je bijvoorbeeld ook een 2-weg splitter gebruiken met plek voor 2 nieuwe lichtsnoeren.

Alle verschillende splitters voor de koppelbare kerstverlichting vind je op de overzichtspagina van de koppelbare kerstverlichting accessoires.

Expert tip: in de praktijk raden wij het gebruik van splitters af bij bomen onder de 4 meter hoog. Omdat de stam en takken bij dit soort bomen vaak dun zijn, is het slimmer om de lichtsnoeren heen-en-terug te wikkelen langs de takken en zo het silhouet van de boom te verlichten. Een splitter heeft namelijk ook wat ruimte nodig om bevestigd te worden, wat bij een kleinere boom iets minder mooi uitziet.

boomverlichting kerst

Meerdere bomen aan elkaar koppelen op basis van één stekker?

boomverlichting ledKoppelbare kerstverlichting is ook erg handig wanneer je een rij bomen naast elkaar hebt staan, die je allemaal wilt voorzien van boomverlichting. Dat doe je:

• met één aansluiting op het lichtnet (de startkabel met daaraan eventueel een extra verlengsnoer gekoppeld om zo een langer aanloopsnoer te maken);

• je verlicht de eerste boom (zoals in bovenstaande afbeelding);

• en daarna plaats je een verlengsnoer zonder lampjes (bijvoorbeeld van 1, 3, 5, 10 of 20 meter) van de ene boom naar de andere (bijvoorbeeld aan het einde van een van de lichtsnoeren, of aan een van de uitgangen van een splitter);

• waar je weer een nieuw verlichtingssnoer of splitter op aansluit om de tweede boom te voorzien van sfeervolle boomverlichting.kerstverlichting boom aanbrengenAlle verschillende maten koppelbare verlengsnoeren speciaal geschikt voor de koppelbare kerstverlichting vind je op de overzichtspagina van de koppelbare kerstverlichting accessoires.

Uitleg over de onderdelen van boomverlichting

Het koppelbaar kerstverlichting systeem bestaat uit zeer eenvoudig te gebruiken onderdelen. Zoals eerder in dit artikel aangegeven, raden we je sterk aan om de eenvoudige 3 stappen uitleg over koppelbare kerstverlichting kopen te lezen. Daarmee kun je het systeem vlot leren begrijpen.

Goed om te weten is dat je weinig verkeerd kunt doen bij het gebruik van koppelbare kerstverlichting als boomverlichting. Alle verschillende onderdelen kun je los gebruiken en zijn allemaal met elkaar te combineren om precies het gewenste lichteffect te krijgen voor jouw boom.

boomverlichting kerst winkelstraat

1. Een startkabel (230V): dit aansluitsnoer van 1,5 meter lang sluit je direct aan op het stopcontact. Aan het uiteinde van de startkabel zit het eerste koppelstuk, van waaruit je kunt beginnen met het koppelen van een of meerdere lichtsnoeren met koppelbare kerstlampjes.

2. Koppelbare lichtsnoeren met kerstlampjes naar keuze (verschillende kleuren en lengtes): waarvan de eerste aan de startkabel en daarna aan elkaar doorgekoppeld worden, zodat je gemakkelijk de boom ‘rond’ kunt gaan en je per boom de benodigde lengte van de kabel gemakkelijk kunt aanpassen. Alle verschillende kleuren en lengtes koppelbare lichtsnoeren vind je op de overzichtspagina van de koppelbare kerstverlichting. Je kunt de verschillende lichtsnoeren met zowel 50 als 100 lampjes én de verschillende kleuren (klassiek warm wit, modern warm wit, ijswit, blauw, rood, roze, amber, groen) gewoon met elkaar combineren op dezelfde startkabel. Let wel erop dat je lichtsnoeren koopt die allemaal hetzelfde type koppeling hebben (IP67 of IP44).

Buiten een startkabel en een of meerdere lichtsnoeren heb je dus niets extra nodig om de koppelbare kerstverlichting te laten werken vanuit de doos.

Optioneel zijn er voor het koppelbaar kerstverlichting systeem nog enkele handige extra’s als:boomverlichting loofboom

3. Een verlengsnoer zonder lampjes, dat bijvoorbeeld tussen 2 bomen geplaatst kan worden om ze met elkaar te verbinden, zodat je meerdere bomen op één stekker kunt verlichten. Of je gebruikt een verlengsnoer om te plaatsen tussen de startkabel en het eerste lichtsnoer, zodat je een extra lang aanloopsnoer hebt dat je makkelijk kunt aansluiten op het dichtstbijzijnde stopcontact. Deze verlengkabels zonder lampjes zijn verkrijgbaar in 1, 3, 5, 10 en 20 meter lengte. Je vindt ze allemaal onderaan op de overzichtspagina van de koppelbare kerstverlichting.

4. Splitters, om je verlichtingssnoer (of een verlengsnoer) aan het uiteinde in bijvoorbeeld 2-en, 6-en of zelfs 10-en te verdelen en van daaruit verder door te koppelen. Ideaal dus om een grote boom met meerdere vertakkingen te verlichten. Je vindt alle verschillende splitters ook onderaan op de overzichtspagina van de koppelbare kerstverlichting.

5. Een handige schemerschakelaar, die ervoor zorgt dat je kerstlampjes automatisch gaan branden zodra het donker wordt en weer uitgaan zodra het licht wordt (of uitgaan na een door jou ingestelde tijd).

Tip: lees voor nog meer informatie over de werking van koppelbare kerstverlichting, onze eenvoudige 3-stappen uitleg over koppelbare kerstverlichting kopen.

Boomverlichting permanent aanbrengen?

Al onze kerstverlichting producten zijn met veel zorg uitgekozen en gefabriceerd. De kabels van onze professionele koppelbare kerstverlichting zijn gemaakt van hoge kwaliteit rubber met een 100% koper kern.

Indien gewenst kan deze boomverlichting het hele jaar worden gebruikt en eventueel permanent in de boom worden bevestigd. Kies in dat geval dan wel voor lichtsnoeren met IP67 beschermingsklasse (in plaats van IP44).

Niet te strak bevestigen

Let op dat je in het geval van permanente bevestiging de lichtsnoeren niet te strak rondom de stam en takken van de boom wikkelt, anders komt er teveel spanning te staan op de lichtsnoeren bij het groeien van de boom, wat de kans op scheuren en breken van de snoeren vergroot. Met alle onveilige gevolgen van dien.

Permanente bevestiging zorgt voor snellere slijtage

Onze ervaring leert dat de kabels van kerstverlichting die permanent wordt bevestigd als boomverlichting uiteindelijk poreus zullen worden. Dit komt door de continue blootstelling aan seizoenswisselingen en de daarmee samenhangende inwerking van vocht, aanslag en UV-straling op de snoeren, zorgen voor versnelde slijtage van de lampjes.

Dit geldt overigens niet alleen voor kerstverlichting, maar voor alle objecten die permanent aan zon en regen worden blootgesteld (denk aan tuinmeubilair, terrastegels, auto’s etc.).

Het is daarom sterk aan te raden als je de kerstverlichting niet gebruikt gedurende de rest van het jaar, deze aan het einde van het kerstseizoen voorzichtig uit de boom te halen, droog op te bergen en deze volgend jaar weer opnieuw aan te brengen.

Indien je je lampjes toch permanent laat zitten

Controleer in het geval van permanente installatie jaarlijks alle snoeren in de boom op beschadigingen. Vervang daarbij snoeren die eventueel beschadigd zijn door dieren (vogels, eekhoorns, katten etc.) of weersomstandigheden. Snoeren die beschadigd of poreus zijn, mogen niet worden gebruikt en dienen te worden gerecycled.

Houd in je overweging van permanente bevestiging dus rekening met deze jaarlijks benodigde controle en het materiaal (bijvoorbeeld een hoogwerker) en tijd die hiervoor nodig zijn.