Elke boom kan een kerstboom zijn, dus ook die ‘gewone boom’ buiten die zijn bladeren heeft verloren. Het idee om kale bomen met Kerst te voorzien van lichtsnoeren is alweer een tijdje geleden komen overwaaien uit de Verenigde Staten. Inmiddels zie je loofbomen vol met sfeervolle lampjes ook steeds vaker terug in Nederland en België tijdens de feestdagen. En het leukste: je ziet ze niet alleen op stadspleinen en langs grote winkelstraten, maar ook steeds vaker gewoon bij particulieren in de tuin en bij bedrijven op hun terrein. Lijkt het je leuk om van jouw kale boom buiten ook een originele blikvanger maken? Met onze kant-en-klare boomverlichting sets haal je eenvoudig alle benodigdheden daarvoor in één keer in huis.

Aan de slag met boomverlichting buiten

Oké, je bent eruit: je wilt deze Kerst je boom buiten van gezellige lampjes voorzien. Alleen: hoe pak je dat aan? Hoeveel lampjes heb je daarvoor nodig? Hoe kom je aan zo’n lange lichtsnoeren? En waar begin je met het aanbrengen van zoveel lampjes?

Of je nu wel of geen rekentalent bent, waarschijnlijk begint je hoofd nu al te tollen van al deze vraagstukken. Dat is absoluut niet nodig. Want als je weet hoe hoog je boom (ongeveer) is, wat voor kleur LED kerstlampjes je er graag in wilt hebben en welk effect je ermee wilt bereiken (héél veel lampjes of gewoon een normaal aantal lampjes), dan ben je al voor de helft op de goede weg met het regelen van je boomverlichting voor buiten. De antwoorden op deze eenvoudige vragen helpen je namelijk bij het kiezen van een kant-en-klare boomverlichting set.

boomverlichting kerst buiten
Wat een plaatje, deze boom van Kim en Daan uit Zevenaar. Deze grote boom naast hun huis is magisch verlicht in de lichtkleur ‘modern warm wit’. Bij deze boomverlichting is goed te zien dat je niet elke tak van de boom hoeft te omwikkelen met lampjes om toch een geweldig resultaat te realiseren. De gloed van de lampjes straalt mooi af op de fijnere takken in de rest van de boom. In totaal zijn er 5.500 lampjes oftewel 550 meter lichtsnoer in deze boom verwerkt. Foto: Kim uit Zevenaar

Wat is een boomverlichting set?

Heel simpel: een boomverlichting set is een door ons samengesteld pakket van professionele kwaliteit verlichting waarmee je één kale boom van een bepaalde afmeting van lichtjes kunt voorzien. Zo’n set is zowel geschikt voor particulieren, bedrijven als projecten in de openbare ruimte.

Het is een complete set, dus alles wat je nodig hebt voor het sfeervol verlichten van jouw boom zit erin. Van de professionele koppelbare kerstverlichting lichtsnoeren met energiezuinige LED lampjes, het benodigde aansluitmateriaal tot een korte instructie met daarin een duidelijk stappenplan om de verlichting in je boom te krijgen.

Het belangrijkste voordeel van zo’n boomverlichting set is dat je niet alle losse onderdelen op onze website zelf bij elkaar hoeft te gaan zoeken. Wel is het slim om voordat je een boomverlichting set kiest even de onderstaande 3 simpele stappen te doorlopen om de juiste hoeveelheid verlichting in huis (of op de zaak) te krijgen.

Tip: over voordelen gesproken. Heb je de prijzen van onze boomvoorlichting sets ook al gezien? We noemen het niet voor niets ‘voordeelsets’, omdat bij de prijs van elke set namelijk nog een extra korting is inbegrepen. Deze extra korting krijg je bovenop de korting die je sowieso al automatisch bij ons ontvangt bij aankoop van meerdere koppelbare kerstverlichting lichtsnoeren. Weet je al precies hoeveel lampjes je wilt kopen voor jouw boom? Dan kun je natuurlijk ook altijd zelf je eigen boomverlichting buiten set samenstellen.

boomverlichting led
Deze boom in Oudenhoorn is voorzien van een boomverlichting set voor bomen van 4 tot 6 meter in de lichtkleur klassiek warm wit, met het effect ‘mooi verlicht’. Kijk hoe mooi de grillige organische vormen van deze boom worden geaccentueerd door de lampjes. Foto: M. Noordermeer

Zo kies je de juiste boomverlichting set in 3 stappen

Stap 1: bepaal de hoogte van je boom

De hoogte van je boom bepaalt voor een groot deel de hoeveelheid koppelbare lichtsnoeren die je boomverlichting voordeelset moet bevatten. Dankzij het handige koppelbare systeem (meer uitleg daarover lees je op deze pagina over koppelbare kerstverlichting kopen), kun je eenvoudig de benodigde hoeveelheid verlichting mooi afstemmen op het formaat van jouw boom. De complete sets buitenverlichting zijn er voor bomen vanaf 2 meter tot wel 16 meter hoog.

Om de juiste set te kiezen, wil je dus graag weten hoe hoog de boom is die je van sfeervolle lampjes wilt gaan voorzien. Vaak kun je de hoogte van de boom redelijk goed schatten aan de hand van referentiepunten in de omgeving. Bijvoorbeeld, als je weet dat de nokhoogte van je huis 11 meter is, dan heb je bij een grote boom die er naast staat al een goed uitgangspunt voor je inschatting. Een andere simpele aanpak is je afvragen hoeveel keer jezelf qua lengte ‘in de boom zou passen’. Als je zelf bijvoorbeeld 1,8 meter lang bent, en je schat dat je zelf een keer of drie in de boom zou passen, dan weet je dat de boom dus tussen de 5 en 6 meter hoog zou moeten zijn.

Tip: wil je toch liever exact(er) uitrekenen hoe hoog de boom is − dan vind je op de volgende site maar liefst 4 verschillende manieren om de hoogte van een boom te bepalen.

Stap 2: bepaal de kleur van je LED verlichting

Nadat je de hoogte van de boom hebt bepaald, mag je kleur gaan bekennen. Bij alle voordeelset voor boomverlichting die je via onze site bestelt, heb je keuze uit de volgende vier lichtkleur opties:

Tip: wil je graag meer informatie over de verschillende tinten wit van de LED lampen? Lees dan ons artikel met uitleg over de verschillende soorten witte kerstverlichting.

Stap 3: wil je een magisch of een mooi effect?

Normaal gesproken zijn de termen ‘magisch’ en ‘mooi’ natuurlijk heel subjectief, wat de één mooi vindt, is voor de ander iets magisch. Maar als het op boomverlichting aankomt, gebruiken wij die twee termen voor het verlichtingseffect dat je met je lichtjes wilt bereiken. Net zoals de hoogte van de boom (zie stap 1), bepaalt het effect dat je wilt bereiken ook mee hoeveel koppelbare lichtsnoeren dat je boomverlichting set zal bevatten. Onderstaande foto laat de verschillen tussen het ‘magisch’ en ‘mooi’ effect heel duidelijk zien.

Voorbeeld van het verschil tussen de effecten ‘mooi verlicht’ en ‘magisch verlicht’. Wat spreekt jou het meeste aan?

Op de linker foto, waar de bomen met het effect ‘mooi’ verlicht zijn, kun je op veel plekken in de boom duidelijk het spoor zien dat de lichtsnoeren volgen rondom de stam en takken. Verder kun je hierbij in hoofdlijn de contouren van de boom volgen, wanneer je je ogen een beetje dichtknijpt. De lampjes verlichten de boom op een mooie manier en de kerstlichtjes zijn evenredig verdeeld over de boom.

Op de rechter foto zie je het ‘magische’ effect. Je ziet hierbij zonder dat je je ogen hoeft dicht te knijpen de contouren van de boom, omdat deze tot in detail door de kerstverlichting uitgelicht zijn. Kies je voor dit effect, dan breng je dus meer koppelbare lichtsnoeren aan, die je bovendien dichter op elkaar plaatst voor een hogere dichtheid van de verlichting. Met zo’n grote hoeveelheid lampjes, krijg je nog meer dat wow-effect en is de boom letterlijk een magische blikvanger.

Aan de hand van de bovenstaande drie stappen kun je dus de juiste boomverlichting set in je winkelmandje plaatsen.

Tip: kom je er aan de hand van deze 3 stappen toch nog niet helemaal uit? Bijvoorbeeld omdat je het moeilijk vindt om de hoogte van je boom in te schatten? Stuur ons dan gerust een foto van jouw boom (met je telefoon gemaakt is prima). Foto’s van je boom verstuur je eenvoudig naar ons via deze pagina. Aan de hand van je foto’s doen wij dan ons best om je een inschatting van het benodigde aantal lampjes voor je boom te geven. Bij deze inschatting houden we overigens niet alleen rekening met de hoogte van de boom, maar ook met de takkenstructuur. Ook wanneer je meerdere bomen mocht willen verlichten (eventueel aan elkaar gekoppeld op één aansluitsnoer), voorzien we je graag van vrijblijvend advies over hoe je dit het beste kunt aanpakken.

boomverlichting voor buiten
Voor het verlichten van de hoofdtakken van deze grote boom in Zandvoort zijn 30 lichtsnoeren van 10 meter met 100 lampjes gebruikt. In totaal zijn er dus 3.000 lampjes oftwel 300 meter lichtsnoer in deze boom verwerkt om een magisch effect te creëren. Foto: Q. Lovers

Extra tips en tricks bij het ophangen van boomverlichting

Als je voorgaande stappen hebt doorlopen en de boomverlichting set in huis hebt, kun je de lichtsnoeren gaan ophangen in je loofboom. Graag geven we je alvast wat tips en tricks daarvoor.

  • Voordat je aan de slag gaat met het omwikkelen van de takken van je boom met koppelbare lichtsnoeren, is het slim om eerst te bepalen welke hoofdtakken van de boom je precies wilt versieren met lampjes. Dit doe je door op voldoende afstand van de boom te kijken naar de vorm van de (hoofd)takkenstructuur. Om een prachtig lichteffect te bereiken, hoef je namelijk niet élke tak van de loofboom te omwikkelen met lampjes.
  • Wikkel de lichtsnoeren nooit te strak rondom de stam en takken van de boom. Zo voorkom je dat de snoeren onder spanning komen te staan wanneer de boom groeit. Dit is vooral belangrijk mocht je de verlichting voor langere tijd laten zitten.
  • Combineer je boomverlichting eventueel met andere koppelbare lichtfiguren, zoals bijvoorbeeld de grote 3D kerstverlichting bollen, voor een nog grootser effect.
  • Nog veel meer tips en uitleg lees je ook in het overzichtelijke instructieblad dat je bij je boomverlichting set van ons ontvangt.

Het hele jaar door Kerst, why not?

De LED kerstverlichting uit onze professionele boomverlichting sets heeft een hoge lichtopbrengst en een lange levensduur. Het snoer waaraan de kerstlampjes bevestigd zijn, is gemaakt van kwaliteitsrubber met daarin een 100% koper kern. Verder hebben de koppelstekkers waarmee je de lichtsnoeren aan elkaar verbindt een IP67 classificatie, wat maakt dat de lichtsnoeren weersbestendig zijn. Je kunt ze dus met een gerust hart de hele winter buiten laten hangen.

Goed om te weten: als je de verlichting na het feestdagen seizoen weer naar binnen haalt, dan gaan de lampjes veel langer mee. Maar, als je graag van elke dag een feestje wilt maken en de ‘lichtslingers’ ook na Kerst gezellig buiten in de boom wilt laten hangen, dan kan dat natuurlijk ook. Want zeg nu zelf: het hoeft toch niet per se Kerst te zijn voor een sfeervol verlichte boom in de tuin?

boomverlichting buiten
Linda en Martijn hebben in hun boom een boomverlichting set voor bomen van 6 tot 8 meter verwerkt, in de kleur ‘modern warm wit’ en met het effect ‘magisch verlicht’. Bij deze boom is de keuze gemaakt om ook de kleinere takken in de boom uit te lichten, waarmee in het donker een gedetailleerd contour van de boom zichtbaar wordt. Foto: L. Jurgens

Indien je ervoor mocht kiezen om de boomverlichting permanent buiten in de boom te laten zitten, dan is het wel van belang dat je minimaal een keer per jaar alle snoeren controleert op beschadigingen en of ze niet te strak rondom de takken zijn gaan zitten door groei van de boom. Net als een auto, hebben permanent aangebrachte lichtsnoeren onderhoud nodig zodat je er lang en veilig plezier van kunt hebben.

Dus adem in, en weer uit, en schaf op basis van bovenstaande uitleg jouw mooie boomverlichting set voor buiten aan. Dan heb je daarna je hoofd weer vrij om na te denken over je kerstoutfit voor dit jaar, het kerstdiner en wie daar op welke dag bij aan tafel mag aanschuiven. En vergeet niet om ondertussen lekker te genieten van de prachtige lichtjesboom buiten en de complimentjes van voorbijgangers die samen met jou meegenieten tijdens de donkere dagen.

Met onze boomverlichting sets haal je alles in huis voor het verlichten van één of meerdere loofbomen vanaf 2 meter hoog. Natuurlijk vind je bij ons ook kerstboomverlichting voor een dennenboom, spar, struik of een klein boompje lager dan 2 meter.

Nieuwsbrief - Inschrijven via blog footer

Jij bepaalt de kerstsfeer, wij helpen je op weg

Altijd als eerste op de hoogte van mooie aanbiedingen, tips & inspiratie?

✉️  Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.
Maximaal 5x per jaar. Geen spam, beloofd!