Gratis of lage verzendkosten       Binnen 24 uur verzonden       Klantbeoordeling 9,4/10       Korting bij meerdere items
  Gratis of lage verzendkosten       Binnen 24 uur verzonden       Klantbeoordeling 9,4/10

Prikkabel kopen?

Betoverende verlichting voor elke gelegenheid creëer je het hele jaar door met onze veelzijdige prikkabels. Transformeer je terras voor een heerlijk avondje buiten genieten of verlicht op professionele manier een groot event of bedrijfspand. Met het handige koppelbare systeem, de duurzame snoeren van professionele kwaliteit en energiezuinige LED lampjes, heb je sfeerverlichting op maat voor alle situaties. Bekijk nu ons grote assortiment Blynx Festoon prikkabels voor buiten en ontdek de eindeloze mogelijkheden.


Veelgestelde vragen en antwoorden over prikkabel

Een prikkabel is een platte kabel waarop meerdere fittingen zijn gemonteerd. In deze fittingen kunnen lampjes worden geplaatst. Samen vormen de kabel, de fittingen en de lampjes de prikkabel. Andere namen voor een prikkabel zijn: feestverlichting, lichtsnoer, lichtslinger, prikverlichting of priksnoer. De meeste prikkabels zijn tegenwoordig voorzien van energiezuinige 1 Watt LED lampen en de afstand tussen de lampen is meestel 33 cm, 50 cm of 1 meter. Prikkabels worden vaak gebruikt voor het decoratief verlichten van buitenruimtes, zoals tuinen, terrassen en evenementen locaties.

Alle prikkabel producten die je op deze pagina ziet staan, zijn van Blynx Festoon. 'Blynx' is de merknaam en 'Festoon' is de naam van de serie van dit merk. Het woord 'Festoon' komt van het Engelse woord 'Festoon lights' wat 'prikkabel lampjes' betekent. Meer informatie over Blynx Festoon lees je hier.

Voor het kiezen van de beste prikkabel voor jouw situatie is het goed om voor jezelf de volgende korte vragen te beantwoorden.

  1. Afmeting: wat is de afmeting van de overspanning waar je de lampjes buiten wilt ophangen? Dit bepaalt de lengte van je prikkabel. Houd bij het meten van de afstand ook rekening met de vraag of je het lichtsnoer strak wilt ophangen of in een sfeervol boogje. Door het slimme koppelbare systeem van onze prikkabels, ben je in staat om eenvoudig de juiste maat lichtsnoer samen te stellen voor jouw situatie. Wil je bijvoorbeeld een prikkabel van 25 meter? Koop dan twee prikkabels van 10 meter en 1 prikkabel van 5 meter. Je koppelt deze eenvoudig aan elkaar tot een lengte van 25 meter op basis van een aansluitsnoer.
  2. Lichtopbrengst: hoeveel licht wil je dat je prikkabel geeft? Het aantal LED lampen per meter en het wattage per lamp is hier van invloed op. De meeste prikkabels die wij verkopen zijn voorzien van 1 Watt niet-dimbare lampen. 1 Watt prikkabel led lampen bieden de perfecte balans tussen sfeerverlichting én energiezuinigheid. Het meest populaire aantal lampen per meter prikkabel is 2 lampen (50 cm afstand tussen de fittingen), daarna 1 lamp (1 meter afstand tussen de fittingen) en daarna 3 lampen (33 cm afstand tussen de fittingen). Voor de tuin van een woonhuis wordt meestal gekozen voor 1 of 2 lampen per meter, om te voorkomen dat de lichtslinger teveel licht geeft. Bij commerciële installatie zoals op een horeca terras, strandtent of festivalterrein wordt meestal gekozen voor 2 of 3 lampen per meter. Tip: je kunt ook kiezen voor prikkabels met dimbare 3 Watt lampen die nog meer licht geven, handig als je je lichtsnoer ook overdag wilt aanzetten. Houd er wel rekening mee dat deze 3 Watt lampen door veel mensen in ongedimde stand veel te fel worden gevonden en ook veel minder energiezuinig zijn. Daarom kiezen de meeste klanten voor niet-dimbare 1 Watt lampen.
  3. Kleur lampen: tot slot kies je welke kleur lampen je het mooist vindt. De meest verkochte lichtkleuren zijn klassiek warm wit en modern warm wit. Klassiek warm wit (+/- 2200 Kelvin) is qua lichtkleur vergelijkbaar met de nostalgische uitstraling van een gedimde gloeilamp. Modern warm wit (2650 tot 3000 Kelvin) heeft een iets frissere uitstraling en is qua lichtkleur vergelijkbaar met een niet-gedimde gloeilamp. Verder bieden we beide warm wit lichtkleuren in verschillende uitvoeringen lampen, zodat je precies de gewenste uitstraling kunt creëren. Wil je juist gekleurde buiten lampjes? Gezellig! Ook dan vind je in ons assortiment een enorme keuze aan mogelijkheden: denk bijvoorbeeld aan een volledig oranje prikkabel voor het WK-voetbal, een rood-wit-blauw lichtsnoer voor Koningsdag, een groen-wit-rood slinger voor het terras van een Italiaans restaurant of een carnavalsverlichting met rood-geel-groen lampjes.

Meer informatie? Lees verder over de lengte en afstand tussen de lampen bij prikkabels.

Het meeste populaire aantal lampen per meter prikkabel is 2. In dat geval zijn de lampfittingen om de 50 cm geplaatst op het lichtsnoer. Wil je liever wat minder lichtopbrengst hebben van je sfeerverlichting? Kies dan voor 1 lamp per meter prikkabel. Als je juist veel lichtopbrengst wilt hebben van je prikverlichting, kies dan voor 3 lampen per meter (afstand tussen de lampen: 33 cm). Je koopt bij ons prikkabels in koppelbare lengtes van 5 meter en 10 meter, met naar keuze 1, 2, of 3 lampen per meter.

Een prikkabel voorzien van led lampen verbruikt in vergelijking met een ouderwetse prikkabel met gloeilampen, maar heel weinig stroom. De meeste prikkabels zijn tegenwoordig voorzien van 1 Watt LED lampen. Indien je dus bijvoorbeeld een prikkabel van 10 meter met 20 lampen (50 cm afstand tussen de lampen) hebt ophangen, dan verbruikt deze in totaal 20 Watt.

Ander voorbeeld: stel je voorziet een grote feesttent van koppelbare prikverlichting met in totaal 300 lampen, dan verbruikt het geheel maar 300 Watt, uitgaande van prikkabels van 10 meter met 10 lampen (1 meter afstand tussen de lampen). Dit is naar verhouding heel weinig voor een lichtsnoer met een lengte van 300 meter. En niet te vergeten met koppelbare priksnoeren heb je alles slim en eenvoudig aangesloten op maar één stekker, zonder gedoe met stekkerdozen en snoeren die in de war raken.

Ja, een prikkabel is dimbaar indien in de fittingen LED lampen zijn geplaatst die gedimd mogen worden. Indien je een prikkabel probeert te dimmen die is voorzien van lampen die niet gemaakt zijn om te dimmen, dan kan dit zorgen voor defecten aan de lampen of dimmer en zelfs leiden tot gevaarlijke situaties. Gebruik voor het dimmen alleen een LED dimmer die speciaal geschikt is voor het dimmen van prikkabels.

Een prikkabel hang je in de meeste gevallen het beste op door het uiteinde van de kabel ongeveer 10 centimeter terug te klappen (dubbel te vouwen) en dit met een kabelbinder (ook wel tie-wrap genoemd) vast te maken zodat er een sterke ophanglus ontstaat. Deze ophanglus kun je vervolgens met een andere tie-wrap bevestigen aan bijvoorbeeld een stevige tak van een boom of een RVS (roestvast staal) ophangoog dat is bevestigt aan een wand. Tip: gebruik een dubbele tie-wrap voor extra stevigheid bij het vastmaken van de lus.

Beperk overspanningen die je maakt met prikkabel tot maximaal 6 meter, om schade aan de kabel en de koppelingen te voorkomen bij harde wind. Indien je overspanningen groter dan 6 meter wilt overbruggen, gebruik dan ter ondersteuning van het snoer om de maximaal 6 meter bijvoorbeeld houten tuinpalen waaraan je de kabel bevestigd. Zo komt het lichtsnoer mooi in boogjes op te hangen.

Een andere bevestigingsmethode die veel professionals gebruiken bij het maken van grote overspanningen met prikkabels, is het gebruik van RVS staalkabels waaraan de prikkabel met tie-wraps bevestigd wordt. De staalkabels zijn daarbij aan beide zijden met ankers aan een wand of mast bevestigd.

Extra tip: lees ook het antwoord op de andere vraag in dit lijstje 'Mag je een prikkabel in een boom of struik ophangen?'. Hierin leer je hoe je problemen met waterdichtheid bij het ophangen van een prikkabel in bomen en struiken kunt voorkomen.

Je mag een prikkabel in een boom, struik of kerstboom hangen, mits je de instructie in verband met een prikkabel veilig buiten gebruiken goed opvolgt.

In de fittingen van een prikkabel kun je zowel ouderwetse gloeilampen als moderne LED lampen met een type E27 fitting draaien. Van belang is dat het vermogen van elke lamp niet hoger is dan 15 Watt. Aangezien milieu onvriendelijke gloeilampen tegenwoordig niet meer verkocht mogen worden, is de logische keuze om energiezuinige LED lampen te gebruiken. LED technologie is zodanig ver doorontwikkeld, dat deze de nostalgische uitstraling van een ouderwetse gloeilamp prachtig kan nabootsen.

De meeste populaire LED lamp voor in een prikkabel heeft een wattage van 1 Watt. Deze levert een perfecte lichtopbrengst voor sfeerverlichting bij schemering en in de avonduren. Als je je prikkabel ook overdag wilt gebruiken, zoals bijvoorbeeld op een horeca-terras, festival of strandtent, dan kun je het beste dimbare 3 Watt LED lampen kiezen. Deze hebben een hogere lichtopbrengst en kun je 's avonds met behulp van een LED snoerdimmer terug dimmen naar een lagere lichtopbrengst, anders zijn ze te fel.

Het is belangrijk om te weten dat niet alle prikkabels waterdicht zijn. Daarom zijn niet alle prikkabels geschikt om buiten te gebruiken. Gebruik je een niet-waterdichte prikkabel toch buiten, dan kan dit gevaarlijke situaties opleveren, omdat prikkabels werken op 230 Volt spanning.

Bij gebruik van een prikkabel buiten is het daarom van belang om eerst te weten of deze waterdicht is. Je kunt zelf testen of een prikkabel die je eventueel al in huis hebt waterdicht is. Om te testen of de fittingen van een prikkabel geschikt zijn voor buiten, haal je eerst de stroom van de prikkabel af (belangrijk voor je eigen veiligheid!). Daarna draai je een lampje uit de fitting. Plaats vervolgens je mond om de opening van de fitting en probeer 'door de fitting heen te blazen'. Zo kun je voelen of er lucht ontsnapt aan de achterzijde van de fitting (waar de schroeven/kabelklem doorgaans zit). Indien er lucht ontsnapt aan de achterzijde van de fitting, dan is de prikkabel niet geschikt is om veilig buiten te gebruiken in combinatie met moderne LED lampen. Via deze opening kan er namelijk water in de fitting binnendringen en kortsluiting veroorzaken.

Nu zul je misschien denken: "Ja maar, de losse LED lampen zijn toch waterdicht?". Dat is niet het geval. Een losse prikkabel led lamp is op zichzelf staand niet waterdicht. Dit komt door de wijze waarop de E27 fitting aan de kunststof bol is bevestigd. Meestal is deze mechanisch vastgeniet en in sommige gevallen gelijmd. De fitting op de prikkabel waarin de lampen gedraaid worden moet dus zorgen de afdichting tegen (spat)water. Het is een bekend gegeven dat LED lampen fabrikanten garantieclaims die zijn ontstaan door waterschade bij het gebruik van de lampen in een niet-voor-buiten-geschikte prikkabel afwijzen.

Toen vroeger prikkabels in combinatie met ouderwetse (energieslurpende) gloeilampen werden gebruikt, was dit probleem van vocht in de fittingen niet van toepassing. Dit heeft ermee te maken dat de temperatuur van gloeilampen veel hoger wordt dan die van LED lampen, waardoor eventueel vocht bij de fitting door de hitte snel zal verdampen. Daarnaast zijn gloeilampen in tegenstelling tot led lampen wél waterdicht door het gas in de glazen bol en hoefden deze daarom dus niet in een waterdichte fitting geplaatst te worden.

Omdat energiezuinige prikkabel LED lampen dus niet waterdicht zijn, hebben moderne LED prikkabel snoeren dus fittingen die beter beschermen tegen binnendringen van vocht. De fittingen bij LED prikkabels zijn voorzien van een rubberen afsluiting die zeer stevig rondom de bol van de lampjes klemt. Hierdoor kan er niet zomaar water in de fitting binnendringen en worden gevaarlijke situaties voorkomen.

Goed om te weten is dat alle prikkabels die je bij ons kunt kopen waterdicht zijn en buiten dus een goede bescherming bieden tegen (spat)water. Hier hoef je je bij onze producten dus geen zorgen over te maken.

Prikkabel koop je het beste bij een specialist in feestverlichting. Waarom? Je kunt ook prikkabels kopen bij de bekende discountwinkels, bouwmarkten, tuincentra en grote webwinkels, echter zul je zien dat de kwaliteit en lichtopbrengst van de snoeren die je daar koopt in veel gevallen minder goed is. Overigens koop je bij dit soort winkels meestal geen echte maar nep-prikkabels. De LED lampen zijn bij deze nep-prikkabels namelijk niet verwisselbaar en de kabels zijn niet voorzien van echte prikfittingen.

Omdat een prikkabel vaak langdurig buiten hangt, is het extra belangrijk om in je aankoopoverweging te kiezen voor kwaliteit. Bij ons koop je prikkabels van professionele kwaliteit van het merk Blynx die werken met een eenvoudig te gebruiken koppelbaar systeem. Zodra je onze prikkabels in handen hebt, zul je gelijk voelen aan het gewicht en de robuustheid van de snoeren waarom deze veel langer zullen meegaan. Natuurlijk heb je bij ons als specialist ook een enorme keuze uit veel verschillende kleuren prikkabels voorzien van hoge kwaliteit energiezuinige 1 Watt LED lampen.

Kopen bij een specialist zal wel niet goedkoop zijn? Niets is minder waar. Doordat wij de prikkabels zelf produceren in grote volumes, zijn we in staat om je hoge kwaliteit producten aan te bieden tegen vriendelijke prijzen. Zo ben je in prijs-kwaliteit verhouding bij ons meestal nog goedkoper uit. Vergeet namelijk niet om de levensduur van de verlichting mee te nemen in je overweging. Als je lichtsnoer al na 1 of 2 jaar kapot gaat of er lampjes uitvallen bij een snoer waarbij de lampjes niet vervangbaar zijn, dan ben je uiteindelijk duurder uit.

Online prikkabel kopen

Bij KerstverlichtingBuiten.com vind je een uitgebreid assortiment van professionele kwaliteit prikkabels, perfect voor het creëren van betoverende buitenverlichting. Of je nu je terras wilt verlichten, een gezellige sfeer wilt creëren tijdens een feest of je bedrijfspand wilt accentueren, onze prikkabels bieden eindeloze mogelijkheden.

Koppelbare priksnoeren voor buiten

Onze prikkabels zijn speciaal ontworpen voor buitengebruik en bieden betrouwbare en duurzame verlichting. Met het handige koppelsysteem kun je eenvoudig meerdere priksnoeren aan elkaar verbinden en zo de gewenste lengte creëren. Of je nu een kleine hoek in je tuin wilt verlichten met een 10 meter prikkabel of een groter gebied wilt bedekken met een koppelbare prikkabelset van 350 meter, bij ons vind je de juiste oplossing voor elke locatie of evenement.

Energiezuinige LED-verlichting

De prikkabels zijn uitgerust met energiezuinige LED-lampen die een sfeervolle verlichting bieden in combinatie met een lange levensduur. Met de optionele mogelijkheid om de prikverlichting te dimmen, creëer je moeiteloos de gewenste sfeer thuis of op de zaak. Kies uit verschillende kleurtemperaturen, zoals klassiek warm wit, modern warm wit, helder wit of gekleurde lampen, voor het creëren van de perfecte ambiance die past bij jouw buitenruimte of feestelijke gelegenheid.

Diverse lengtes en uitvoeringen prikverlichting

Bij KerstverlichtingBuiten.com vind je prikverlichting in verschillende lengtes, waaronder de populaire 10 meter prikkabel voor een compacte verlichting bij jou thuis in de tuin. Onze prikkabel buiten is speciaal ontworpen om bestand te zijn tegen diverse weersomstandigheden. Verder kunnen de LED buiten lampjes met hun polycarbonaat bolletjes tegen een stootje, zodat je het hele jaar door kunt genieten van sfeervolle buitenverlichting.

Met ons ruime assortiment aan prikkabel LED lampen kun je de uitstraling van je verlichting aanpassen aan jouw persoonlijke voorkeur. Kies uit warm witte, koel witte of gekleurde lampen om de gewenste uitstraling te creëren. Dankzij het koppelbare systeem maak je de lengte professioneel op maat maken en mocht je eens iets anders willen, dan is het een kwestie van de E27 lampen wisselen om de sfeer van je prikkabels direct aan te passen. Zo ben je altijd klaar voor elke gelegenheid, of dat nu Koningsdag, het EK / WK voetbal, carnaval of Kerst is.

Dus of je nu een feest, bruiloft, evenement, horeca terrasgevel, pergola, tuinpad of gewoon een gezellige avond wilt verlichten, met onze prikkabels krijg je het voor elkaar. Complimenten gegarandeerd!

Bestel vandaag nog je favoriete prikkabel en geniet samen met je familie, vrienden, gasten of klanten van de gezellige sfeer die prikkabels brengen.

Hulp nodig?

Heb je nog vragen over onze prikkabels of kom je er niet helemaal uit? Neem dan gerust contact met ons, we helpen je graag met advies. Of klik verder naar het overzicht met alle kerstverlichting buiten producten.