Of je nu kiest voor een kerstslinger gemaakt van echt groen of kunst dennentakjes, met guirlandes creëer je in een handomdraai die gezellige kerstsfeer van vroeger. Zeker als je je kerst guirlande ook nog voorziet van verlichting en kerstversiering.

Guirlande klinkt ‘deftig Frans’ en dat is het ook. Tegenwoordig is de guirlande een populaire kerstversiering, maar de term dateert al van het jaar 1588, toen hij voor het eerst in het Middelfrans opdook als betekenis voor ‘bloemenkrans’ of ‘bloemenslinger’.

Ouderwetse sfeermaker met een verhaal

Als versiering draaien deze slingers overigens al heel wat langer mee: zo’n twintig eeuwen om precies te zijn. De Romeinen gebruikten al sierlijke decoratieslingers, gemaakt van fruitbladeren, bloemen, (exotische) vruchten en ander fleurigs en groens, om hun tempels en altaren van een indrukwekkende sfeer te voorzien.

kerstverlichting gevel
Bij het mooie hoekpand van Bakkerij Voncken in Kerkrade kun je onze koppelbare 40cm doorsnede guirlandes met verlichting bewonderen. Guirlandes zijn niet alleen ‘s avonds prachtig als gevel kerstverlichting, door het kerstgroen krijgt de gevel ook overdag een extra warme uitstraling. Foto: Frans Voncken

Tijdens de renaissance, de periode vlak na de donkere en sobere middeleeuwen, vond een heropleving van de cultuur uit de klassieke oudheid plaats – en hiermee ook van de bloemenslinger. Het is dus niet toevallig dat juist in deze tijd de naam guirlande zijn oorsprong heeft.

Ook in de tijd van de barok en Lodewijk XVI werden guirlandes regelmatig gebruikt als decoratie. Alleen waren ze dan voornamelijk uit hout gesneden of uit steen gehouwen, bijvoorbeeld om raampartijen, kantelen en pilasters van gebouwen te decoreren. Restanten hiervan zijn nog altijd te zien in sommige kerken en op oude gebouwen, zoals de uitbundige stenen en marmeren guirlandes in en op het Koninklijk Paleis op de Dam in Amsterdam.

kerstslinger
Bij zo’n prachtig, statig pand als dat van Anne&Max in Eindhoven komen deze swag guirlandes perfect tot hun recht. Deze kerstslingers worden kant-en-klaar geleverd met klassiek warm witte verlichting. Foto: Anne&Max Eindhoven

Wat zijn kerst guirlandes?

Tegenwoordig is de guirlande nog altijd een populaire versiering, zéker tijdens Kerst. Voor de feestdagen wordt hij uiteraard vervaardigd van sfeervol dennengroen, zoals buxus-, conifeer- of dennentakken. Deze kunnen overigens van echt dennengroen zijn of van kunst dennengroen.

Maar daarmee ben je er nog niet, als het aan ons ligt tenminste. Want net als de kerstboom, kun je ook de gurlande versieren voor kerst met sfeervolle LED verlichting en andere decoraties, zoals kerstballen en slingers.

LED lampjes zijn uitermate geschikt als versiering in een kerst guirlande, omdat LED kerstlampjes niet warm worden en daardoor veilig zijn in combinatie met het (kunst) dennengroen. Naast de minieme warmteontwikkeling is het kerstverlichting energieverbruik bij LED lichtjes vele malen lager dan dat van ouderwetse kerstverlichting op basis van gloeilampen.

guirlandes
Je waant je in vroegere tijden, als je langs Schmidt Optiek op het Amsterdamse Rokin loopt. Met guirlandes als gevel kerstversiering maak je van je winkelpand een prachtige blikvanger. Foto: Schmidt optiek

Populaire toepassingen voor groene kerstslingers

Met een kerst guirlande kun je je entree, voordeur of raam, de schouw van een open haard, een trap, tafel, dressoir, de gevel of overkapping van je huis of bedrijfspand, of zelfs een hele winkelstraat van sfeervol groen voorzien.

Professionele kerst guirlandes met verlichting zijn overigens onderling koppelbaar. Dus hang meerdere van deze groene kerstslingers aan een staalkabel van de ene naar de andere kant van een winkelstraat of langs verschillende gevels en tover zo het hele winkelgebied om in een waar Christmas shopping-paradijs.

guirlande kerst
Een guirlande geeft met Kerst een prachtige omlijsting rondom ramen en deuren. Foto: J. den Dulk

Zo hang je een guirlande gemakkelijk op

Met behulp van kerstverlichting goothaken of tiewraps (plastic kabelbinders) in combinatie met bijvoorbeeld een aan ophangogen gespannen staalkabel, hang je guirlandes mooi strak op. Je kunt je guirlande zelf voorzien van lampjes en decoratie, maar een kant-en-klare guirlande met verlichting ingebouwd werkt nog veel makkelijker.

Inclusief handige koppelstukken en andere benogidheden kun je guirlandes gemaakt van kwalitatief hoogwaardig kunst dennengroen en voorzien van professionele kerstverlichting bij ons bestellen in de webshop. Onze groene kerstslingers met lampjes zijn geschikt voor zowel buiten als binnen. Je zult ervaren dat je met een guirlande voorzien van lampjes snel een prachtige kerstsfeer creëert waar je deze ook bevestigt.

guirlandes kerstmis
Ook binnen zorgen guirlandes tijdens kerstmis voor die typische kerstsfeer van weleer. Foto: B. Appeltans

Guirlande van echt of kunst kerstgroen?

Sommige mensen zullen, net als bij een kerstboom, zweren bij een echte, dus een kerst guirlande gemaakt van dennentakken. Maar deze natuurlijke variant brengt ook de nodige nadelen met zich mee. Zo moet je elk jaar opnieuw op zoek naar die perfect gevormde natuurlijke dennentakken, sta je regelmatig dennennaalden van de stoep of vloer te vegen en moet je na afloop van de feestdagen alles ook nog eens verbranden of naar het stort brengen.

Met een guirlande gemaakt van mooie kwaliteit kunst dennengroen profiteer je van een feestelijke kerstsfeer zónder de nadelen van een natuurlijke variant te hoeven ervaren. Zo berg je alles na de decembermaand netjes op, om het de daaropvolgende jaren voor de feestdagen gewoon weer uit de doos te halen. De kerst guirlande van kunstgroen zal het hele seizoen dat hij hangt geen naald verliezen. En hij is van een afstandje gezien ook nog eens niet van echt te onderscheiden. Lekker praktisch en comfortabel toch?

kerstslinger met lampjes
Met de kerstslinger met lampjes zo mooi aangebracht op deze overkapping, geniet je niet alleen in de zomer, maar ook in de winter van je tuin. Wil je onze guirlandes van kunstgroen de hele winter laten hangen? Geen probleem. Door de hoogwaardige kwaliteit van de materialen zijn niet alleen de kerstlampjes weersbestendig, maar blijft ook de kerstslinger zelf mooi groen. Foto: D. van Dijk

Rechte of een swag guirlande?

Bij ons kun je zowel rechte als zogenaamde ‘swag’ kerst guirlandes kopen. Een rechte guirlande loopt, zoals de naam al zegt, in een rechte lijn. Een swag kerst guirlande hang je op in boogjes, dus met het midden naar beneden. De hangende bogen van swag guirlandes geven een stijlvolle traditionele uitstraling, precies wat je qua sfeer verwacht wanneer je aan de kerstdagen denkt.

Rechte en swag guirlandes kun je prima met elkaar combineren. Bijvoorbeeld rechte guirlandes voor strakke lijnenspellen langs een gevel, entree of overkapping en een swag guirlande om een overspanning zoals bijvoorbeeld bij een winkelstraat of de promenade in een winkelcentrum sfeervol te overbruggen.

Natuurlijk kun je swag guirlandes niet alleen gebruiken om overspanningen te overbruggen, maar ze staan ook prachtig als gevel kerstverlichting of aan een wand, zowel als kerstverlichting voor buiten of kerstverlichting binnen.

kerst guirlandes
Zo’n mooie carport verdient toch even mooie rechte kerst guirlandes met verlichting? Foto: N. van der Sloot

Een guirlande met kerst verlichting kopen?

De meest populaire versiering die je aan kunt brengen aan je guirlande is natuurlijk gezellige verlichting. Om het je gemakkelijk te maken, kun je onze webshop de volgende kerstslingers met lampjes kopen:

 1. Swag guirlande met 200 lampjes
 2. Guirlande met een doorsnede van 30 cm, 300 takjes en 140 lampjes
 3. Guirlande met een doorsnede van 40 cm, 400 takjes en 200 lampjes

Deze guirlandes zijn allemaal voorzien van hoogwaardige kwaliteit en energiezuinige professionele kerstverlichting in de authentieke lichtkleur klassiek warm wit. Kwestie van de groene takjes even mooi uitvouwen, bevestigen en genieten maar!

Tip: wil je je guirlande nog meer decoreren voor Kerst? In onze webshop vind je ook verschillende kerstballen, grote of kleine, in rood, groen, goud, wit, zilver of een andere mooie kleur. Deze kerstballen zijn onbreekbaar, dus geschikt voor je groene kerstslinger binnen en buiten.

guirlandes led
Je kunt echt jarenlang van onze LED guirlandes genieten. Net als van een kwalitatief goede wijn hier bij Lunchroom Mitzy in Roosendaal. Foto: V. Blommers

Koppelbare guirlandes met verlichting

Helemaal handig is dat je bovenstaande guirlandes aan elkaar kunt koppelen. Met slechts één startkabel (aansluitsnoer), die aangesloten dient te worden op je reguliere 230 Volt stopcontact (geschikt voor Nederlandse en Belgische stopcontacten), kun je zo de decoratieslinger uitbreiden tot maar liefst 20 meter lang en voorzien van wel 1.400 LED kerstlampjes. Daarnaast kun je de guirlandes ook aan onze andere professionele lichtsnoeren en kerstfiguren koppelen. Ideaal voor de verlichting van grote objecten.

Bekijk onze koppelbare kerstverlichting kopen 3 stappen uitleg. Guirlandes zijn namelijk onderdeel van onze koppelbare kerstverlichting buiten serie. Met dit eenvoudige professionele feestverlichting systeem voorzien van waterdichte lampjes (IP67 beschermgraad), kun je op basis van één stekker je eigen kerstverlichting project prachtig op maat vormgeven.

kerstslingers
Een mooi voorbeeld bij Bruninx Design Optics in Hasselt (België), hoe je met koppelbare kerstslingers een heel stuk gevel in één keer kunt versieren. Foto: S. Bruninx

Nog meer Kerst inspiratie nodig voor versieren met guirlandes?

Als het op versieren aankomt, kun je met kerst guirlandes alle kanten op, zowel buiten als binnen.

Denk bijvoorbeeld aan:

 • Raam omlijsting van je woonhuis of winkel etalage
 • Voordeur, entree of poort omlijsting
 • Het lijnenspel van een balkon reling, galerij, hekwerk of balustrade
 • Dakgoot, dakrand of gevel kerstverlichting versiering
 • In je voortuin of achtertuin: tuinhuis, veranda, overkapping, pergola, dakterras, wintertuin et cetera
 • In je interieur: schouw, trap(leuning), deuropening, raam et cetera
 • Omlijsting van een huis, schuur, winkelpand, bedrijfspand of horecagelegenheid
 • Muur of wand kerstversiering
 • Garage poort of carport
 • Openbare ruimte, zoals een winkelcentrum, winkelstraat, laan, terras of plein
kerst guirlande met verlichting
Een lust voor het oog, onze kerst guirlandes met verlichting op de gevel bij het gezellige eetcafé De Volkslust in Haarlem. Foto: J. Keune

Kortom: de guirlande – misschien wel de oudste versiering die er bestaat – is here to stay. Het is een tijdloze kerstdecoratie waar zowel je gasten, voorbijgangers als jijzelf elke Kerst opnieuw van zullen genieten.

Nieuwsbrief - Inschrijven via blog footer

Jij bepaalt de kerstsfeer, wij helpen je op weg

Altijd als eerste op de hoogte van mooie aanbiedingen, tips & inspiratie?

✉️  Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.
Maximaal 5x per jaar. Geen spam, beloofd!

De waardering van kerstverlichtingbuiten.com bij WebwinkelKeur Reviews is 9.4/10 gebaseerd op 13570 reviews.