Het blijft een klassieker: de goeie ouwe den die Kerst zo wonderlijk maakt met zijn lichtjes. Maar welke kerstlampjes geven dat nostalgisch effect het best? En wat zijn de voordelen en verschillen tussen de verkrijgbare opties in kerstboomverlichting? En wat heb je nodig voor zo’n heel grote dennenboom? De antwoorden vind je hier.

1. Welke kerstboomverlichting geeft dat winters-nostalgisch effect het best in een grote dennenboom?

kerstboom buiten versieren

Dat is zonder twijfel:

A. de nostalgische bolverlichting LED koppelbaar of

b. de klassieke kerstboomverlichting LED koppelbaar

Beide soorten verlichting hebben een klassieke vorm (A: nostalgische bolvorm of B: ouderwetse puntvorm), zijn verkrijgbaar in warm-wit, helder wit of in verschillende kleuren en hebben allebei vervangbare en energiezuinige LED kerstlampjes.

Tip: de koppelbare LED bolverlichting is ook de rest van het jaar perfect te gebruiken als feestverlichting, bij (tent)feesten, als gezellige tuindecoratie of als sfeerlicht binnenshuis. Zo haal je nog meer uit je aankoop van een energiezuinige LED bolverlichting!

2. Wat zijn de voordelen en verschillen tussen de verkrijgbare opties?

Twee voordelen hebben al onze soorten kerstverlichting gemeen: ze zijn allemaal water- en stootbestendig en alle kerstlampjes maken gebruik van moderne LED-techniek in verschillende lichtkleuren. Duurzaam en extreem laag in het energieverbruik dus. Ze gaan dan ook stuk voor stuk gegarandeerd minimaal 2 jaar mee, maar in de praktijk is dat gemiddeld zelfs 5 tot 10 jaar.

De voordelen en verschillen per soort kerstverlichting, voor gebruik in een dennenboom:

• De nostalgische bolverlichting LED koppelbaar en de klassieke kerstverlichting LED koppelbaar zijn, zoals hierboven toegelicht, de opties die je grote kerstboom het beste winters-nostalgische effect geven. Bovendien zijn beide type kerstverlichtingen koppelbaar: wat vooral erg handig is voor dennenbomen die groter zijn dan circa 3 meter (zie ook de volgende vraag & antwoord). Naast de vorm van de lampjes (klassiek: puntige kaarsvorm, bol: gezellig rond) is het belangrijkste verschil tussen deze twee koppelbare kerstverlichtingen, dat de bolverlichting gebruik maakt van een dikke professionele kwaliteit rubberen kabel en is voor de openbare ruimte en eventueel permanente bevestiging. De klassieke kerstboomverlichting is niet geschikt voor permanente bevestiging vanwege het dunner type en ander materiaal snoer.

• Voor een kleine kerstboom (kleiner dan 3 meter) is de mini LED kerstverlichting of kerstverlichting op batterij ideaal geschikt. Deze mini LED kerstverlichting geeft je dennenboom een subtiel en mooi verfijnd effect.

kerstboom verlichting
• De clusterverlichting heeft hetzelfde voordeel als bovenstaande mini LED’s, maar dan met nog meer kerstlampjes die nog dichter bij elkaar geclusterd zitten. Dat geeft een mooi riant en ‘vol’ effect.

• De koppelbare kerstverlichting is te vergelijken met de mini LED kerstverlichting, maar heeft iets grotere lampjes. Vanwege het handige koppelsysteem wordt de koppelbare kerstverlichting voornamelijk gebruikt voor middelgrote dennenbomen, grote dennenbomen en verschillende soorten loofbomen. Meer over koppelbare kerstverlichting lees je bij volgende vraag “Wat heb je nodig voor een heel grote dennenboom?”.

• Een laatste optie is de netverlichting. Die is vooral erg praktisch, doordat je het maar over je dennenboom hoeft te draperen en je bent klaar! Netverlichting wordt in de praktijk echter meer voor bolvormige struiken en langwerpige hagen gebruikt, omdat het moeilijk is om met vierkante of rechthoekige netverlichtingen de conische vorm van een dennenboom mooi te bedekken.

3. Wat heb je nodig voor een heel grote dennenboom?

Het antwoord: koppelbare kerstverlichting. Om een (dennen)boom groter dan circa 2,5-3 meter te verlichten is dit de meest praktische optie. Je bespaart jezelf geklungel met verschillende snoeren door elkaar (die altijd in de knoop raken), verschillende stekkerdozen (wat onveilig is) en het probleem met het verlichtingssnoer dat nooit helemaal goed ‘rond’ gaat is ook opgelost omdat je niet hoeft ‘rond te gaan’!

Kerstboomverlichting die koppelbaar is:

nostalgische led bolverlichting koppelbaar: met sfeervolle bolvormige lampjes en extreem duurzame professionele kwaliteit rubberen kabel, die zelfs permanent bevestigd kan worden;
klassieke led kerstboomverlichting koppelbaar: met kaarsvormige lampjes, koppelbaar tot maar liefst 1 km (!) lengte op één stekker;
koppelbare kerstverlichting: professionele koppelbare kerstverlichting met middelgrote LED kerstlampjes in klassiek warm wit (ook beschikbaar in andere lichtkleuren), koppelbaar tot 6000 lampjes op één stekker.

kerstboom versieren

Tip: wanneer je een dennenboom groter dan circa 6 meter wil verlichten, op het midden van een plein in de openbare ruimte bijvoorbeeld, dan adviseren we om LED bolverlichting of professionele koppelbare kerstverlichting te kiezen.

Uitleg over de onderdelen van koppelbare kerstverlichting:

Het koppelbaar kerstverlichting systeem bestaat uit een paar eenvoudig te gebruiken onderdelen:

1. een startkabel (230V): deze normale stekker sluit je direct aan op het lichtnet. Aan het uiteinde van de startkabel zit het eerste koppelstuk, van waaruit je kunt beginnen met het koppelen van een of meerdere snoeren met koppelbare kerstlampjes. Bij een zogenoemde ‘starterset’ zit deze startkabel inbegrepen (een starterset is dus een verlengset inclusief een startkabel).

2. de lichtsnoeren (‘verlengsets’) met kerstlampjes naar keuze: waarvan de eerste aan de startkabel en daarna aan elkaar doorgekoppeld worden, zodat je gemakkelijk de boom ‘rond’ kunt gaan en je per boom de afmeting van de kabel gemakkelijk kunt aanpassen.

Verder heb je voor elk koppelbaar kerstverlichting systeem nog handige extra’s als:

3. verlengkabel zonder lampjes, dat bijvoorbeeld tussen 2 bomen geplaatst kan worden om ze met elkaar te verbinden, zodat je meerdere dennenbomen op één stekker kunt verlichten. Deze verlengkabels zonder lampjes zijn verkrijgbaar in 1, 3, 5 en 10 meter lengte.

4. splitters, om je verlichtingssnoer aan het uiteinde in bijvoorbeeld 2-en, 6-en of zelfs 10-en te splitten en van daaruit verder door te koppelen.

5. een schemerschakelaar, die ervoor zorgt dat de lampjes automatisch gaan branden zodra het donker wordt.

Op deze manier is er geen dennenboom meer te groot voor jou om sfeervol te verlichten: met koppelbare kerstverlichting kun je doorkoppelen tot enorme lengtes op basis van maar 1 stekker!

Al onze kerstboomverlichting is met veel zorg uitgekozen en van hoge kwaliteit materialen gemaakt. Op KerstverlichtingBuiten.com bieden we alleen moderne LED-kerstverlichting aan. Duurzaam, bestendig tegen weer en wind én extreem laag in het energieverbruik, terwijl de lampjes in veel gevallen sprekend op sfeervolle ouderwetse gloeilampjes lijken (klassiek warm wit).

Hoeveel lampjes heb je nodig voor een dennenboom? Je leest het hier:

Heb je een loofboom i.p.v. een dennenboom? Lees dan deze tips:

Kerstverlichting kopen