Het blijft een klassieker: de goeie ouwe den die Kerst zo wonderlijk maakt met zijn kerstlichtjes. Maar welke kerstlampjes geven dat nostalgisch effect het best? En wat zijn de voordelen en verschillen tussen de verkrijgbare opties in kerstboomverlichting? En wat heb je nodig voor zo’n heel grote dennenboom? Alle antwoorden op jouw kerstboomverlichting vragen vind je hier overzichtelijk bij elkaar.

1. Welke kerstboomverlichting geeft dat winters-nostalgisch effect het best in een grote dennenboom?

kerstboom buiten versieren

Dat is zonder twijfel:

A. nostalgische bolverlichting LED koppelbaar

B. klassieke kerstboomverlichting LED koppelbaar

C. koppelbare kerstverlichting met middelgrote LED kerstlampjes.

De eerste twee soorten kerstboomverlichting (opties A&B) hebben een klassieke vorm (A: nostalgische bolvorm of B: ouderwetse puntvorm), zijn verkrijgbaar in warm-wit, helder wit of in verschillende kleuren en hebben allebei vervangbare en energiezuinige LED kerstlampjes. Tip: koppelbare LED bolverlichting is ook de rest van het jaar perfect te gebruiken als feestverlichting, bij (tent)feesten, als gezellige tuindecoratie of als hip sfeerlicht binnenshuis. Zo haal je nog meer uit je aankoop van zo’n gezellige LED bolverlichting.

De derde soort koppelbare kerstboomverlichting (optie C) beschikt over een middelgroot formaat professionele kwaliteit kerstlampjes. Omdat ze kleiner zijn, zitten deze kerstlampjes veel dichter bij elkaar op het lichtsnoer dan bij de opties A&B, waarmee je een grote kerstboom in een magische kerstsfeer kunt brengen door deze te voorzien van een overvloed aan kerstlampjes. Vergis je niet, de lichtopbrengst van koppelbare kerstverlichting is prachtig, niet voor niets dat deze voor professionele kerstverlichting projecten wordt gebruikt om prachtige blikvangers te maken.

2. Wat zijn de voordelen en verschillen tussen de verkrijgbare opties?

Twee voordelen hebben al onze soorten kerstverlichting gemeen: ze zijn allemaal water- en stootbestendig en alle kerstlampjes maken gebruik van moderne LED-techniek in verschillende lichtkleuren. Een lange levensduur en extreem laag in het energieverbruik dus. Ze gaan dan ook stuk voor stuk gegarandeerd minimaal 2 jaar mee, maar in de praktijk is dat gemiddeld zelfs 5 tot 10 jaar.

De voordelen en verschillen per soort kerstverlichting, voor gebruik in een dennenboom:

• De nostalgische bolverlichting LED koppelbaar en de klassieke kerstverlichting LED koppelbaar zijn, zoals hierboven toegelicht, de opties die je grote kerstboom het beste winters-nostalgische effect geven. Bovendien zijn beide type kerstverlichtingen koppelbaar: wat vooral erg handig is voor dennenbomen die groter zijn dan circa 3 meter (zie ook de volgende vraag & antwoord). Naast de vorm van de lampjes (klassiek: puntige kaarsvorm, bol: gezellig rond) is het belangrijkste verschil tussen deze twee koppelbare kerstverlichtingen, dat de bolverlichting gebruik maakt van een dikke professionele kwaliteit rubberen kabel en geschikt is voor de openbare ruimte en eventueel permanente bevestiging. De klassieke kerstboomverlichting is niet geschikt voor permanente bevestiging vanwege het dunner type en ander materiaal snoer.

• Voor een kleine kerstboom (kleiner dan 3 meter) is de mini LED kerstverlichting of kerstverlichting op batterij ideaal geschikt. De mini LED kerstverlichting geeft je dennenboom een subtiel en mooi verfijnd effect.

kerstboom verlichting
• De clusterverlichting heeft hetzelfde voordeel als bovenstaande mini LED’s, maar dan met nog meer kerstlampjes die nog dichter bij elkaar geclusterd zitten. Dat geeft een mooi riant en ‘vol’ effect + met clusterverlichting kun je een kerstboom heel snel in de lampjes zetten.

• De professionele koppelbare kerstverlichting is qua uitstraling in de kerstboom te vergelijken met de mini LED kerstverlichting, maar heeft grotere kerstlampjes met meer lichtopbrengst. Vanwege het handige koppelsysteem en de professionele kwaliteit snoer en LED lampjes, is koppelbare kerstverlichting zeer veelzijdig in te zetten: als kerstboomverlichting voor middelgrote en grote dennenbomen, maar ook als boomverlichting voor verschillende soorten middelgrote en grote loofbomen. Meer over koppelbare kerstverlichting lees je bij onderstaande vraag “Wat heb je nodig voor een heel grote dennenboom?”.

• Een laatste optie netverlichting. Die is vooral erg praktisch, doordat je het maar over je dennenboom hoeft te draperen en je bent klaar! Netverlichting wordt in de praktijk echter meer voor bolvormige struiken en langwerpige hagen gebruikt en niet zozeer als kerstboomverlichting, omdat het moeilijk is om met vierkante of rechthoekige netverlichtingen de conische vorm van een dennenboom mooi te bedekken.

3. Wat heb je nodig voor een heel grote dennenboom?

Het antwoord: koppelbare kerstverlichting. Om een (dennen)boom groter dan circa 2,5-3 meter te voorzien van kerstboomverlichting is dit de meest praktische optie. Je bespaart jezelf geklungel met verschillende snoeren door elkaar (die altijd in de knoop raken), verschillende stekkerdozen (wat onveilig is) en het probleem met het verlichtingssnoer dat nooit helemaal goed ‘rond’ gaat is ook opgelost omdat je niet hoeft ‘rond te gaan’!

Kerstboomverlichting die koppelbaar is:

nostalgische led bolverlichting koppelbaar: met sfeervolle bolvormige lampjes en extreem duurzame professionele kwaliteit rubberen kabel, die zelfs permanent bevestigd kan worden;
klassieke led kerstboomverlichting koppelbaar: met kaarsvormige lampjes, koppelbaar tot maar liefst 1 km (!) lengte op één stekker;
koppelbare kerstverlichting: professionele koppelbare kerstverlichting met middelgrote LED kerstlampjes in klassiek warm wit (ook beschikbaar in andere lichtkleuren), koppelbaar tot grote lengte op één stekker.

kerstboom versieren

Tip: wanneer je een dennenboom groter dan circa 6 meter wil verlichten, op het midden van een plein in de openbare ruimte bijvoorbeeld, dan adviseren we om LED bolverlichting of professionele koppelbare kerstverlichting te kiezen.

Uitleg over de onderdelen van koppelbare kerstverlichting:

Het koppelbaar kerstverlichting systeem bestaat uit een paar eenvoudig te gebruiken onderdelen:

1. een startkabel (230V): deze normale stekker sluit je direct aan op het lichtnet. Aan het uiteinde van de startkabel zit het eerste koppelstuk, van waaruit je kunt beginnen met het koppelen van een of meerdere snoeren met koppelbare kerstlampjes.

2. de lichtsnoeren met kerstlampjes naar keuze: waarvan de eerste aan de startkabel en daarna aan elkaar doorgekoppeld worden, zodat je gemakkelijk de boom ‘rond’ kunt gaan en je per boom de afmeting van de kabel gemakkelijk kunt aanpassen.

Verder heb je voor elk koppelbaar kerstverlichting systeem nog handige extra’s als:

3. verlengkabel zonder lampjes, dat bijvoorbeeld tussen 2 bomen geplaatst kan worden om ze met elkaar te verbinden, zodat je meerdere dennenbomen op één stekker kunt verlichten. Deze koppelbare verlengsnoeren zonder lampjes zijn verkrijgbaar in 1, 3, 5 en 10 meter lengte.

4. splitters, om je verlichtingssnoer aan het uiteinde in bijvoorbeeld 2-en, 6-en of zelfs 10-en te splitten en van daaruit verder door te koppelen.

5. een schemerschakelaar, die ervoor zorgt dat de kerstlampjes automatisch gaan branden zodra het donker wordt.

Op deze manier is er geen dennenboom meer te groot voor jou om sfeervol te voorzien van kerstboomverlichting en deze om te toveren in een magische blikvanger. Met koppelbare kerstverlichting kun je doorkoppelen tot enorme lengtes op basis van maar 1 stekker! Wil je precies weten hoe koppelbare kerstverlichting kopen werkt? Leest dan deze handige 3-stappen uitleg.

Al onze kerstboomverlichting is met veel zorg uitgekozen en van hoge kwaliteit materialen gemaakt. Op KerstverlichtingBuiten.com bieden we alleen moderne LED kerstboomverlichting aan. Duurzaam, bestendig tegen weer en wind én extreem laag in het energieverbruik, terwijl de lampjes in veel gevallen sprekend op sfeervolle ouderwetse gloeilampjes lijken (lichtkleur: klassiek warm wit).

Hoeveel lampjes heb je nodig voor een dennenboom? Je leest het hier:

Heb je een loofboom i.p.v. een dennenboom? Lees dan deze tips:

Kerstverlichting kopen