Het blijft een klassieker: de goeie ouwe den die Kerst zo wonderlijk maakt met zijn kerstlichtjes. Maar welke kerstlampjes geven dat nostalgisch effect het best? En wat zijn de voordelen en verschillen tussen de verkrijgbare opties in kerstboomverlichting? En wat heb je nodig voor zo’n heel grote dennenboom? Alle antwoorden op jouw kerstboomverlichting vragen vind je hier overzichtelijk bij elkaar.

1. Welke kerstboomverlichting geeft dat winters-nostalgisch effect het best in een dennenboom?

kerstboom buiten versieren

Dat is zonder twijfel:

a. klassieke kerstboomverlichting kaarsjes (koppelbaar);

b. nostalgische bolverlichting (koppelbaar);

c. koppelbare kerstverlichting lichtsnoeren met middelgrote kerstlampjes.

De eerste twee soorten kerstboomverlichting (opties a & b) hebben een klassieke vorm (a: ouderwetse kaarsjes of b: nostalgische bolvorm), zijn verkrijgbaar in de lichtkleuren klassiek warm-wit, helder wit of in verschillende kleuren en hebben allebei energiezuinige LED kerstlampjes. Tip: koppelbare LED bolverlichting is ook in de rest van het jaar perfect te gebruiken als feestverlichting, bij (tent)feesten, als gezellige tuindecoratie of als hip sfeerlicht binnenshuis. Zo haal je nog meer uit je aankoop van zo’n gezellige LED bolverlichting.

De derde soort koppelbare kerstboomverlichting (optie c) beschikt over een middelgroot formaat professionele kwaliteit kerstlampjes. Omdat ze kleiner zijn, zitten deze kerstlampjes dichter bij elkaar op het lichtsnoer (10 cm tussenruimte) dan bij de opties A&B (50 cm tussenruimte), waarmee je een grote kerstboom in een magische kerstsfeer kunt brengen door deze te voorzien van een overvloed aan kerstlampjes. Vergis je niet, de lichtopbrengst van koppelbare kerstverlichting is prachtig, niet voor niets dat deze lampjes voor professionele kerstverlichting projecten worden gebruikt om prachtige blikvangers te maken.

2. Wat zijn de voordelen van (en de verschillen tussen) alle verkrijgbare soorten kerstboomverlichting?

Twee voordelen hebben al onze soorten kerstboomverlichting gemeen: ze zijn allemaal water- en stootbestendig en alle kerstlampjes maken gebruik van moderne LED-techniek in verschillende lichtkleuren. Een lange levensduur en extreem laag in het energieverbruik dus. Ze gaan dan ook stuk voor stuk gegarandeerd minimaal 2 jaar mee, maar in de praktijk is dat gemiddeld zelfs 5 tot 10 jaar.

Maar wat zijn de verschillen tussen de verschillende soorten kerstverlichting, voor gebruik in een dennenboom?

a. De klassieke kerstverlichting LED koppelbaar is zonder twijfel het meest veelzijdig inzetbaar als kerstboomverlichting, deze kerstverlichting kaarsjes zijn geschikt om kerstbomen vanaf 1 meter tot wel 10 meter hoog in kerstsfeer te brengen. Door het handige koppelbaar systeem kun je je kerstboom mooi op maat verlichten met precies het juiste aantal lampjes. Houd er wel rekening mee dat hoe groter de kerstboom is des te kleiner zullen de lampjes in verhouding overkomen, vandaar dat we adviseren om bij een kerstboom hoger dan 6 meter te kiezen voor koppelbare bolverlichting (zie punt b).

b. De nostalgische bolverlichting LED koppelbaar is een goede keuze om je grote kerstboom (groter dan 3 meter) een prachtig winters-nostalgisch effect geven. Juist door het grotere formaat van de bollampjes staat deze kerstboomverlichting zo mooi bij grote kerstbomen. Bovendien zijn ook de bollampjes koppelbaar, wat je ook echt nodig hebt om een dennenboom die groter is dan circa 3 meter mooi op maat te verlichten. Verder beschikt de bolverlichting over een zeer dikke kwaliteit rubberen snoeren, waarmee deze lampen ook goed geschikt zijn voor gebruik in de openbare ruimte, deze lampjes kunnen goed tegen een stootje.

c. Voor een kleine kerstboom (kleiner dan 2,5 meter) is dus de klassieke kerstverlichting (zoals genoemd onder a) een geschikte optie, maar ook de mini LED kerstverlichting of kerstverlichting op batterij. Mini LED kerstverlichting geeft je dennenboom een subtiel en mooi verfijnd effect. Daarnaast zijn mini lampjes wat goedkoper dan de opties a en b, máár de dikte van de snoeren is dan ook dunner en het formaat van de lampjes vele malen kleiner. Daarmee zijn mini lampjes hoofdzakelijk geschikt voor particulier en klein zakelijk gebruik, zowel buiten als binnen. Verder zijn mini led kerstlampjes niet koppelbaar en hebben ze dus een vaste snoerlengte.

kerstboom verlichting
d. Clusterverlichting heeft dezelfde eigenschappen en voordelen als de onder c bovengenoemde mini LED kerstverlichting, maar dan met nog meer kerstlampjes die nog dichter bij elkaar geclusterd zitten. Dat geeft een mooi riant en ‘vol’ effect. Met een lichtslinger van clusterverlichting kun je een kerstboom dan ook heel snel prachtig in de lampjes zetten. De standaard clusterverlichting is niet koppelbaar. Voor professioneel gebruik hebben we wel een professionele koppelbare variant van de clusterverlichting beschikbaar.

e. De professionele koppelbare kerstverlichting is qua uitstraling in de kerstboom te vergelijken met de mini LED kerstverlichting, maar heeft grotere kerstlampjes met méér lichtopbrengst. Vanwege het handige koppelsysteem en de professionele kwaliteit rubber snoer en LED lampjes, is koppelbare kerstverlichting zeer veelzijdig in te zetten: als kerstboomverlichting voor dennenbomen van 1,5 meter tot 20 meter, maar ook als boomverlichting voor verschillende soorten middelgrote en grote loofbomen.

f. Een laatste optie netverlichting. Die is vooral erg praktisch, doordat je het maar over je dennenboom hoeft te draperen en je bent klaar! Netverlichting wordt in de praktijk echter meer voor bolvormige struiken en langwerpige hagen gebruikt en niet zozeer als kerstboomverlichting, omdat het moeilijk is om met vierkante of rechthoekige netverlichtingen de conische vorm van een dennenboom mooi te bedekken.

3. Wat heb je nodig voor een heel grote dennenboom?

Wanneer je een dennenboom groter dan circa 6 meter wil verlichten, op het midden van een plein in de openbare ruimte bijvoorbeeld, raden we je aan om koppelbare kerstverlichting, klassieke kerstverlichting of bolverlichting te gebruiken. Voor grote kerstbomen zijn deze kerstlampjes de meest praktische opties, omdat ze allemaal koppelbaar en van professionele kwaliteit zijn. Met deze kerstlichtjes bespaar je jezelf geklungel met verschillende snoeren door elkaar (die altijd in de knoop raken), verschillende stekkerdozen (wat onveilig is) en het probleem met het verlichtingssnoer dat nooit helemaal goed ‘rond’ gaat is ook opgelost omdat je niet hoeft ‘rond te gaan’!

kerstboom versieren

Uitleg over de onderdelen van koppelbare kerstboomverlichting

Al onze soorten koppelbare kerstboomverlichting bestaat uit een paar eenvoudig te gebruiken onderdelen:

1. Een startkabel (aansluitsnoer): deze normale stekker sluit je direct aan op het 230 Volt lichtnet. Aan het uiteinde van de startkabel zit het eerste koppelstuk, van waaruit je kunt beginnen met het koppelen van een of meerdere lichtsnoeren met koppelbare kerstlampjes totdat je precies de juiste lengte hebt bereikt voor jouw kerstboom.

2. De lichtsnoeren met kerstlampjes naar keuze: waarvan de eerste aan de startkabel en daarna aan elkaar doorgekoppeld worden, zodat je gemakkelijk de boom ‘rond’ kunt gaan en je per kerstboom de afmeting van de kabel gemakkelijk kunt aanpassen.

Verder heb je voor elk koppelbaar kerstverlichting systeem nog handige extra’s. Deze heb je overigens niet persé nodig, maar kunnen het versieren van je kerstboom soms wel makkelijker maken:

3. Verlengsnoeren zonder lampjes, die je bijvoorbeeld tussen 2 kerstbomen kunt koppelen om ze met elkaar te verbinden, zodat je meerdere dennenbomen op één stekker kunt verlichten. Deze koppelbare verlengsnoeren zonder lampjes zijn verkrijgbaar in 1, 3, 5 en 10 meter lengte.

4. Splitters, om je lichtsnoer aan het uiteinde in bijvoorbeeld 2-en, 6-en of zelfs 10-en te splitsen en van daaruit verder door te koppelen.

5. Een schemerschakelaar, die ervoor zorgt dat je kerstboom lampjes automatisch gaan branden zodra het donker wordt.

Zoals je ziet kun je bij ons alle mogelijke soorten kerstboomverlichting kopen en is er geen dennenboom meer te groot voor jou om sfeervol te voorzien van lampjes en deze om te toveren in een magische blikvanger. Met koppelbare kerstverlichting kun je doorkoppelen tot enorme lengtes op basis van maar 1 stekker!

Wil je precies weten hoe koppelbare kerstverlichting kopen werkt? Lees dan deze handige 3-stappen uitleg.

Jarenlang plezier van je kerstboom lampjes

Al onze kerstboomverlichting is met veel zorg uitgekozen en van hoge kwaliteit materialen gemaakt. Op KerstverlichtingBuiten.com bieden we alleen moderne LED kerstboomverlichting aan. Duurzaam, bestendig tegen weer en wind én extreem laag in het energieverbruik, terwijl de lampjes sprekend op sfeervolle ouderwetse gloeilampjes lijken.

Hoeveel lampjes heb je nodig voor een dennenboom? Je leest het hier:

Heb je een loofboom i.p.v. een dennenboom? Lees dan deze tips:

Kerstverlichting kopen