Je kent ze wel: kerstverlichting met glazen gloeilampjes in de boom, die al snel warm worden. Absoluut gezellig, maar het zijn ook echte energieslurpers − en dat moeten we in tijden van een energiecrisis natuurlijk niet hebben. Gelukkig heeft de nieuwe generatie kerstlampjes met LED kerstverlichting een extreem laag energieverbruik.

Gloeilampjes met een hoog energieverbruik

Waarschijnlijk heb je de meeste gloeilampen en halogeenlampen voor in huis en op het werk inmiddels vervangen door energiezuinige LED verlichting om zo je energieverbruik te verminderen. Maar heb je dat ook al gedaan bij je kerstverlichting?

Hoe vanzelfsprekend we LED inmiddels vinden voor onze functionele verlichting, bij opvallend veel consumenten bestaan de kerstlichtjes nog steeds uit gloeilampjes. Hoe komt dat? Simpel: we gebruiken onze ouderwetse kerstverlichting maar één keer per jaar, in combinatie met de elektriciteitstarieven van voorheen, nodigde dat niet uit om hier lang bij stil te staan.

Echte energieslurpers, zijn die ouderwetse kerstlampjes volgens Marlon Mintjes, woordvoerder van Milieu Centraal. Niet alleen kost de productie van gloeilampen veel energie en komen daarbij veel vervuilende stoffen vrij, ook qua energieverbruik is kerstverlichting met gloeilampen hopeloos ouderwets en energieverslindend. Vandaar dat de gloeilampjes ook zo warm worden als je ze aanzet: elektriciteit wordt in dit type verlichting met een gloeidraad omgezet in warmte.

Als je nog gebruikmaakt van zulke ‘ouderwetse’ kerstverlichting, kunnen de extra energiekosten per maand oplopen tot zo’n €45. En dan hebben we het alleen nog maar over de kerstverlichting binnen. Als je ook de tuin erbij verlicht, kan het energieverbruik van je kerstverlichting oplopen tot zo’n €140 per maand.

kerstverlichting energieverbruik

Versus extreem energiezuinige LED kerstverlichting

Gelukkig hoef je wat de energiekosten betreft die gezellige kerstverlichting dit jaar zeker niet te laten. Maar overstappen op LED kerstverlichting is wel een slim idee voor je portemonnee én natuurlijk het milieu.

Toegegeven: het is natuurlijk een investering nieuwe LED kerstlampjes kopen. Maar LED lampen kunnen veel beter tegen een stootje dan glazen gloeilampen en gaan in hun levensduur véél langer mee dan gloeilampen en halogeenlampen. Dus je hebt er dan ook jarenlang plezier van. En niet te vergeten waar het voor je energieverbruik om gaat: je investering begint zich al direct terug te betalen op je energierekening. De nieuwe generatie kerstverlichting met LED lichtjes is namelijk extreem zuinig in verbruik.

Wist je trouwens dat de afkorting LED staat voor Light Emitting Diode (in het Nederlands lichtemitterende diode)? Door elektriciteit door een diode te leiden, komt er energie vrij. Die energie wordt vervolgens op een zeer efficiënte wijze omgezet in licht. Door dat efficiënte proces met minimale warmte ontwikkeling zijn LEDs zo energiezuinig.

WIFIPO120FWT
Tip: met onze slimme stekker kun je niet alleen je kerstverlichting eenvoudig via een app op je telefoon bedienen. De slimme stekker meet ook live het energieverbruik van het apparaat dat je erop aansluit. Zo kun je met eigen ogen zien hoe LED kerstverlichting energiezuinig is.

Het gemiddelde gebruik van een LED lamp ligt 85% lager dan dat van een halogeenlamp en zelfs 90% lager dan een gloeilamp. Dit betekent dat je het totaal verbruik voor kerstverlichting in huis en tuin kunt terugbrengen naar een bedrag van rond de €5 per maand, wanneer je dus gebruikmaakt van LED kerstverlichting.

Ter illustratie: als je met LED kerstverlichting een maand lang (30 dagen) élke dag de verlichting in de kerstboom 8 uur lang laat branden, kost je dit nog geen € 1 per maand. Zo rekende de brancheorganisatie van de Nederlandse tuincentra uit. Dat is minder dan een glaasje glühwein op de kerstmarkt!

Zo bespaar je nog meer op je energierekening:

Laat de kerstverlichting een paar uurtjes minder branden per dag en zeker niet dag en nacht. In de gemeente Nijmegen weten ze door 11 in plaats van 13 weken, en door 6 in plaats van 8 uur per dag, de kerstverlichting te laten branden, dit jaar een besparing van ruim 35 procent te bewerkstelligen.

Gebruik een timer. Veel LED kerstverlichting heeft een ingebouwde timer die na 6 of 8 uur vanzelf uitgaat, of alleen aangaat wanneer het buiten donker is (schemerschakelaar). Zo laat je nooit onnodig de kerstverlichting branden.

Voorkom onnodig stroomverbruik. Sommige kerstverlichting werkt op een lage spanning en is daarom voorzien van een transformator. Maar die verbruikt ook stroom terwijl het licht uitstaat. Ga dit sluipverbruik tegen door de adapter uit het stopcontact te halen of een schakelaar te plaatsen tussen de transformator en het stopcontact.

Houd je energieverbruik bij. Bereken je stroomverbruik en de kosten van je kerstverlichting met behulp van deze online calculator of met behulp van een slimme stekker.

LED kerstlampjes zijn royaal met sfeer, zuinig in energieverbruik

Dus zet met een gerust hart de kerstverlichting aan deze winter, het hoeft helemaal niet veel te kosten om het gezellig te maken in je huis, tuin of op de zaak. Een ander belangrijk voordeel van LED verlichting is bovendien dat deze niet warm wordt, waardoor ze veel veiliger in gebruik is in bijvoorbeeld de kerstboom en de gordijnen, en natuurlijk voor je huisdieren en kinderen.

kerstverlichting energiezuinig

Door bovendien ook voor andere toepassingen slim gebruik te maken van LED verlichting, kun je je energieverbruik nog verder verlagen en besparen op je energierekening met Kerst. Zet bijvoorbeeld overal sfeervolle LED kaarsen in je woonkamer, op de tafeltjes in je horecazaak of op de vensterbank, met zo’n ‘echte’ flikkerende vlam in klassiek warm wit geel. Of versier de ramen van je pand met een LED raamkerstboom of gevel kerstverlichting in de vorm van prachtige guirlandes met verlichting.

Trouwens, dat witte LED kerstverlichting niet warm en sfeervol zou zijn, is inmiddels allang achterhaald. Op deze pagina over kleurtemperatuur leggen we je graag alles uit over de verschillende tinten wit voor LED kerstverlichting.

Nieuwsbrief - Inschrijven via blog footer

Jij bepaalt de kerstsfeer, wij helpen je op weg

Altijd als eerste op de hoogte van mooie aanbiedingen, tips & inspiratie?

✉️  Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.
Maximaal 5x per jaar. Geen spam, beloofd!