Gratis of lage verzendkosten
Binnen 24 uur verzonden
Klantbeoordeling 9,4/10
Korting bij meerdere items
Kleurtemperatuur LED lampen
Niet voor niets dat we regelmatig vragen krijgen als “Welke kleur LED lampjes kan ik het beste kiezen?” en “Wat is kleurtemperatuur?”. De kleurtemperatuur van lampen is namelijk bepalend voor de sfeer en uitstraling die je wilt creëren. [expand title=”Lees meer” swaptitle=”Lees minder” targpos=”inline”]
Bij het maken van je keuze voor een bepaalde kleur LED kerstverlichting, is het daarom goed om iets meer te weten over het begrip ‘kleurtemperatuur’ van LED lampen.
Kleurtemperatuur wordt ook wel lichtkleur genoemd en wordt uitgedrukt in aantal Kelvin (K). Hoe hoger het getal in Kelvin, des te koeler de lichtkleur van je lampen zal zijn.[/expand]
Welke lichtkleur LED lampen moet ik kiezen?
Zoals je je waarschijnlijk nog kunt herinneren was LED verlichting 10 jaar geleden veelal kil en sfeerloos. Dat is tegenwoordig gelukkig niet meer. In de afgelopen jaren zijn er de nodige technische ontwikkelingen geweest die een positieve invloed hebben gehad op de lichtkleur van LED verlichting. Moderne LED lampen zijn net zo sfeervol als ouderwetse gloeilampen én bieden daarnaast belangrijke voordelen ten opzichte van gloeilampen: veel meer keuze in lichtkleuren, zeer energiezuinig, kunnen veel beter tegen een stootje én gaan veel langer mee.
Nu, terug naar je vraag: welke kleurtemperatuur LED lampen kan ik het beste kiezen?
Je keuze voor een bepaalde lichtkleur is in grote mate afhankelijk van de volgende 4 punten:
- Jouw persoonlijke smaak en voorkeur.
- De huidige sfeer van de omgeving waarin je de LED kerstverlichting wilt gaan toepassen.
- Het gewenste effect (de nieuwe sfeer) dat je wilt creëren.
- Indien van toepassing: de smaak van de doelgroep die je wilt verwelkomen in de sfeer die je hebt gecreëerd. Dit laatste is met name van toepassing indien je LED kerstverlichting in een bedrijf, openbare ruimte of professioneel lichtproject wilt toepassen.
Leuk om te weten: of je een bepaalde lichtkleur prettig vindt of niet, wordt niet alleen bepaald door de toepassing waarvoor je het licht nodig hebt (denk aan: kantoorwerkzaamheden óf ontspannen zitten in de woonkamer), maar ook waar je cultureel mee opgevoed bent. Zo vinden mensen uit Zuid-Europese landen en Afrika koel licht prettiger, terwijl mensen uit Noord-Europa meer van warm licht houden.
Zoals je in het lijstje hierboven ziet draait het kiezen van de gewenste kleurtemperatuur van LED lampen in eerste instantie om persoonlijke smaak en voorkeur. Bij het kiezen van de lichtkleur begin je dus simpel door jezelf de vraag te stellen: welke kleur kerstlampjes vind ik op het eerste oog het mooist?
Als je over jouw antwoord op die vraag aan het twijfelen slaat (wat meestal gebeurt nadat je je voorkeur met anderen gaat bespreken), is onze volgende objectieve vraag altijd: voor welke toepassing en omgeving zijn de kerstlampjes bedoeld? Gaat het bijvoorbeeld om een romantisch restaurant met kaarsverlichting of juist een moderne autoshowroom waarin fel witte verlichting de boventoon voert?
Je voelt het zelf waarschijnlijk al een beetje aan: voor een romantische sfeer (denk aan dat restaurant) kiezen de meeste mensen voor LED lampen met een mooie warme lichtkleur die fijn aansluit bij het kaarslicht in de ruimte. Terwijl de eigenaar van een moderne autoshowroom waarschijnlijk bewust kiest voor koud witte kerstlampjes, voor het creëren van een sprankelende moderne sfeer die goed past bij de auto’s die hij verkoopt in zijn showroom.
In de praktijk zien we dat warm licht als meer ontspannen en behaaglijk wordt ervaren en daarom in ruim 90% van de gevallen wordt gebruikt tijdens de feestdagen en Kerst. Dat neemt niet weg dat een frisse (koele) witte lichtkleur soms bewust wordt gekozen door bijvoorbeeld bedrijven (maar ook particulieren) die hun kerstverlichting mooi willen laten aansluiten bij de moderne architectuur van hun pand of de producten die ze verkopen.
Zoals je ziet zijn er dus wel wat richtlijnen voor het gebruik van bepaalde lichtkleuren. Het belangrijkste blijft echter om in eerste instantie je eigen smaak te volgen en alleen indien nodig rekening te houden met de toepassing, stijl en stemming die je wilt nastreven.
Wat is kleurtemperatuur?
Kleurtemperatuur bepaalt of licht warm of koel oogt. Het klinkt misschien een beetje vreemd om een kleur uit te drukken als temperatuur, maar toch is het logisch. Helder wit licht wordt ervaren als ‘koel’, terwijl warm of geel licht ervaren wordt als ‘warm’.
Om verschillen in lichtkleur te kunnen aangeven, wordt de kleurtemperatuur van LED lampen uitgedrukt in aantal Kelvin (K). Dit getal staat bij de meeste LED lampen op de verpakking vermeld. Een voorbeeld hiervan is de populaire lichtkleur 2100 Kelvin voor kerstlampjes, die wordt ervaren als klassiek warm wit licht. Op onze website kun je dit Kelvin-getal bij de meeste kerstverlichting producten terugvinden onder het kopje uitgebreide productinformatie.
Kort samengevat kun je zeggen dat een lagere kleurtemperatuur van bijvoorbeeld 1800 Kelvin (kaarslicht) een veel warmer en meer ontspannen licht geeft dan een hogere kleurtemperatuur van bijvoorbeeld 5600 Kelvin (daglicht) die een koeler en meer enerverend licht uitstraalt. Dus: hoe hoger het cijfer in Kelvin, hoe frisser en koeler de kleur van het licht. En: hoe lager de Kelvin waarde, hoe warmer en geler het licht is.
Veel mensen hebben nog steeds het beeld over LED verlichting dat dit een koud witte of lichtblauwe kleur heeft. Jaren geleden was dit inderdaad het geval. Technisch gezien stonden de LED-fabrikanten in die tijd voor een flinke uitdaging om van de oorspronkelijk lichtkleur van LED (kil blauw, +/- 10.000 Kelvin) een warm witte lichtkleur te maken. Tegenwoordig hebben de meeste LED lampen een warme lichtkleur. Toch zijn er ook nog steeds goedkope LED lampen te koop die vaak een koude blauwachtige kleur uitstralen, daar komt bij dat de kwaliteit van dit soort LED lampen meestal te wensen over laat.
Overzicht kleurtemperaturen kerstverlichting
Traditionele gloeilampen geven licht door de elektriciteit die door een draad stroomt, waardoor een warm, enigszins gelig licht afgegeven wordt. Deze lichtkleur kan niet veranderd worden, simpelweg door de beperkingen van deze technologie. Hooguit kan een gloeilamp gedimd worden voor een andere lichtsterkte, die vaak als meer geel/oranje wordt ervaren. Een gedimde gloeilamp lijkt qua lichtkleur op kaarslicht. Let op: de lichtkleur zegt niets over de lichtsterkte. Optisch kan het lijken alsof een lamp van 2200 K minder fel is dan een lamp van 2700 K, maar dit hoeft niet het geval te zijn. De lichtsterkte van een lamp wordt overigens uitgedrukt in aantal Lumen, in deze uitleg die gaat over kleurtemperatuur gaan we verder niet op het begrip Lumen in.
Weetje: bij het dimmen van LED verlichting verandert de lichtsterkte maar niet de lichtkleur. Bij het dimmen van een traditionele gloeilamp verandert de lichtkleur wel: van modern warm wit naar klassiek warm wit.
LED verlichting is gebaseerd op een andere techniek dan gloeilampen. LED-techniek biedt ons veel meer mogelijkheden bij het kiezen van lichtkleuren. In het spectrum van wit licht, waar we bij 95% van LED kerstlampjes mee te maken hebben, is er grofweg de keuze tussen klassiek warm wit, modern warm wit en koud wit.
Hieronder vind je een handig overzicht van de verschillende kleurtemperaturen in Kelvin en zoals we de bijbehorende kleurweergave van kerstverlichting op KerstverlichtingBuiten.com benoemen:
Kleurtemperatuur | Omschrijving | Ook wel genoemd | Engelse benaming | Vergelijkbaar met de lichtkleur van | Sfeer / gevoel |
1900 tot 2200 K | klassiek warm wit | extra warm wit | classic warm white | kaarslicht of een gedimde gloeilamp | klassiek, behaaglijk, zacht, romantisch, Kerst |
2400 tot 2800 K | modern warm wit | warm wit, helder warm wit | warm white | een normale niet gedimde gloeilamp | modern, comfortabel, helder, neutraal |
4500 tot 5500 K | koud wit | ijswit, koel wit | cool white | helder wit TL licht | fris, zakelijk, energiek, sprankelend, magisch |
Hieronder zie je drie praktische voorbeelden van hoe elke lichtkleur een omgeving kan beïnvloeden. Zo kun je op de onderstaande foto’s de kleurtemperaturen 2100 K (klassiek warm wit), 2400 K (modern warm wit) en 4500 K met elkaar vergelijken.
Welke lichtkleur gaat het worden?
Met de verschillende lichtkleuren kerstlampjes die je bij ons kunt kopen kun je alle kanten uit. Maar dat maakt de keuze er natuurlijk niet makkelijker op.
In de praktijk zien we dat klassiek warm witte en modern warm witte LED kerstlampjes het meest populair zijn, gevolgd door koud wit. De reden dat warm witte lampjes zo populair zijn is simpel: Kerst is een nostalgisch feest dat de meeste mensen associeren met gezelligheid, kaarsjes en warmte (terwijl het buiten lekker koud is).
De eventuele keuze tussen klassiek warm wit en modern warm wit is écht een persoonlijke voorkeur, waarbij je vooral je eigen gevoel moet volgen.
Tip: wie zegt dat je moet kiezen voor maar één kleur? Het is ontzettend hip om verschillende tinten wit met elkaar te combineren. Zo wordt er bij boomverlichting regelmatig voor gekozen om de lichtkleuren klassiek óf modern warm wit te combineren met koud wit bij het wikkelen van lampjes rond de takken van één loofboom.
Onze mening? Wil je nostalgie, ga dan voor klassiek warm witte lampjes met hun geel-oranje-achtige tint die doet denken aan kaarslicht en vervlogen tijden. Houd je niet zo van een ouderwetse uitstraling? Kies dan voor modern warm witte lampjes die meer lijken op een niet gedimde gloeilamp, wat een meer neutrale (maar toch gezellige) uitstraling geeft. Indien je een frisse magische uitstraling wilt creëren, kies dan voor koud witte lampjes.