Buiten kerstverlichting en veiligheid

Niet alleen in je interieur maar ook buitenshuis wil je een leuke kerstsfeer creëren. Speciaal hiervoor bestaat buiten kerstverlichting, die tegen weer en wind moet kunnen. In steeds mindere mate zie je nog de lichtsnoeren met de ouderwetse gloeilampjes. Deze zijn niet alleen minder zuinig dan kerstverlichting voor buiten die uit LED lampjes is gemaakt, maar geven ook erg veel warmte af. Dit kan gevaarlijk zijn voor kinderhandjes.

Tips om de veiligheid van buiten kerstverlichting te verhogen

Over het algemeen is buiten kerstverlichting veilig, maar ongewone situaties en onbedoeld gebruik kunnen voor bijvoorbeeld kortsluiting zorgen. Om alle risico’s uit te bannen, doe je er goed aan de volgende checklist bij gebruik langs te gaan.

  • Koop uitsluitend kerstverlichting voor buiten die aan keurmerken voor veiligheid voldoen, zoals RoHS, KEMA en IP44.
  • Test de lampjes pas als je het snoer hebt uitgerold.
  • Voorkom dat de verlichting tegen een muur stuk kan slaan. Vooral bij kerstverlichting met gloeilampjes gebeurt dit vaak. Kerstverlichting met LED-lampjes is doorgaans stoot- en slagvast waarmee de lampjes geen water kunnen binnenkrijgen en kortsluiting veroorzaken.
  • ‘Hang’ buiten je kerstverlichting niet zomaar over de takken, maar leid deze liever van de stam naar het uiteinde en weer terug. Dat geeft niet alleen een mooier effect, maar voorkomt ook beschadigingen door wind.
  • Voor wie nog een lichtsnoer met gloeilampjes heeft: als je kunstsneeuw gebruikt, spuit deze dan op voorhand in de boom en niet als de lampjes er al in zitten. LED kerstverlichting warmt niet op.