Kerstverlichting voor buiten: keurmerken

Niet alleen bij kerstlampjes voor binnenshuis, maar ook bij de kerstverlichting voor buiten is de veiligheid van groot belang. Als gebruiker kun je al veel doen om een lichtsnoer zo veilig mogelijk te gebruiken, maar dat heeft alleen zin als de onderliggende techniek betrouwbaar is. Daarom zijn er verschillende instanties die eisen stellen aan kerstverlichting:

 • KEMA-KEUR
  Dit van oorsprong Nederlandse keuringsinstituut verleent de KEMA-KEUR aan apparaten en elektronische producten. Dit is géén verplichte certificering; een fabrikant mag er zelf voor kiezen of hij zijn producten laat testen. Kerstverlichting voor buiten die een KEMA-KEUR bezit, is wel een belangrijk marketinginstrument omdat de consument hiermee zeker is dat de verlichting aan de geldende veiligheidsnormen voldoet. Aanvankelijk verzorgde het Nederlandse bedrijf KEMA de tests en certificering, maar nu worden deze door DEKRA uitgevoerd.
 • RoHS
  De Restriction of Hazardous Substances oftewel Beperking van Gevaarlijke Stoffen is een keurmerk die het minieme gebruik van lood, kwik, cadmium, zeswaardig chroom, polygebromeerde bifenyl en polygebromeerde difenylether verzekert. Dit keurmerk is niet verplicht maar geeft een geruststellend gevoel.
 • ENERGY STAR
  De certificering ENERGY STAR geeft aan wanneer een product aan de strenge energiezuinigheidsregels van deze Amerikaanse instantie voldoet. Over het algemeen voldoet LED kerstverlichting voor buiten aan deze eisen, ook al zijn ze in bijvoorbeeld China geproduceerd en niet in de VS gecontroleerd.
 • GS
  Een keurmerk dat wordt uitgegeven door Duitse keuringsinstellingen (o.a. TÜV). De afkorting staat voor Geprüfte Sicherheit en de eisen zijn opgenomen in de ‘Gerätesicherheisgesetz’, waarop officiële normen, keuringen en controles zijn gebaseerd.
 • Intertek
  Intertek is wereldwijd de grootste tester op het gebied van consumenten-goederen. Met meer dan 1000 laboratoria in 100 landen, is het in het belang van fabrikanten om het keurmerk. Producten worden getest op o.a. energiezuinigheid en kwaliteit.
 • IP-waarde
  IP staat in dit geval voor Ingress Protection, wat zoveel betekent als ‘bescherming tegen de elementen’. De lettercode wordt gevolgd door een cijfercode. Het nummer 44 of hoger is in de regel uitstekend voor kerstverlichting die voor buiten is bedoeld.

De kerstverlichting voor buiten die je in onze webshop vindt, bezit één of meerdere certificaten / keurmerken. In combinatie met verantwoordelijk gebruik, ga je hiermee veilige en sfeervolle kerstdagen tegemoet.