< Terug naar de veelgestelde vragen

Hoe kun je een prikkabel veilig buiten gebruiken?

In de praktijk zul je merken dat een koppelbaar prikkabel lichtsnoer buiten of binnen installeren heel eenvoudig is. Je kunt eigenlijk niets verkeerd doen. Alle prikkabels die geschikt zijn voor buiten hebben een IP44 beschermingsgraad en zijn dus spatwaterdicht. Dat betekent dat ze prima tegen een regenbui kunnen, maar ze kunnen niet goed tegen onderdompeling in water.

Wanneer je een prikkabel buiten installeert, is het wel van belang om je goed te realiseren dat je werkt met 230 Volt stroom in een vochtige omgeving. Voor de veiligheid is het daarom van belang om rekening te houden met een aantal zaken.

Kies voor prikkabel buiten verlichting van goede kwaliteit

Omdat onze Blynx Festoon prikkabel producten van professionele kwaliteit zijn, gaan ze lang mee en hoef je je geen zorgen te maken over veiligheid omdat ze CE en RoHS gecertificeerd zijn.

Vanwege de combinatie van kwaliteit en veelzijdigheid worden Blynx Festoon koppelbare prikkabels niet alleen gebruikt voor het sfeervol verlichten van tuinen en terrassen van particulieren in heel Nederland en België maar ook voor grote feestverlichting buiten projecten zoals festivals, strandtenten, terrassen en winkelstraten.

Het verschil tussen onze professionele kwaliteit prikkabel producten en prikkabels die je bij veel bouwmarkten, tuincentra en discount winkels kunt kopen; zit hem in de kwaliteit van de snoeren, de levensduur van de prikkabel LED lampen en het feit dat de lichtsnoeren die je op veel plaatsen kunt kopen niet voorzien zijn van zware kwaliteit koppelingen waarmee je de prikkabels op basis van maar één stekker kunt doorkoppelen en op maat maken voor jouw unieke situatie.

Let op het maximale vermogen (Watt) bij doorkoppelen

Wanneer je enthousiast aan de slag gaat met het koppelen van Blynx Festoon prikkabels, is het in verband met de veiligheid van belang op te letten dat je niet meer dan het maximaal toegestane aantal lichtsnoeren aan een startkabel koppelt.

Het maximale vermogen dat je aan Blynx Festoon prikkabel lichtsnoeren aan één startkabel kunt koppelen is 750 Watt. Omdat de meeste prikkabel led lampen maar 1 Watt per stuk zijn, betekent dit dus dat je tot een zéér grote lengte veilig kunt doorkoppelen op basis van maar één stekker en stopcontact.

Twee voorbeelden: uitgaande van een veelvoud van prikkabels van 10 meter met 10 lampen (1 meter afstand tussen de lampen), kun je dus doorkoppelen tot een lengte van 750 meter. Bij gebruik van prikkabels van 10 meter met 20 lampen (50 cm afstand tussen de lampen) is dat 375 meter.

Wil je meer prikkabels in jouw sfeerverlichting project gebruiken dan er op één startkabel mogen worden aangesloten? Gebruik dan een stekkerdoos buiten om twee of meerdere startkabels op aan te sluiten.

Tip: draai tijdens het koppelen van prikkabels de schroefkoppeling van de stekkers altijd stevig aan en zorg ervoor dat het rubberen ringetje netjes tussen de mannelijke en vrouwelijke koppelingen geklemd zit. Dit zorgt voor een spatwaterdichte afsluiting van de koppelingen. Indien het rubberen afdichtringetje van de koppeling niet goed zit, kan er vocht in de koppeling tussen de snoeren binnendringen en zorgen voor kortsluiting met defecten aan het lichtsnoer als gevolg.

Draai de prikkabel led lampen stevig aan in de fittingen

De Blynx Festoon prikkabels hebben een zeer gebruiksvriendelijk en veilig systeem van rubberen afdichtringen die standaard bevestigd zitten op de fittingen van het lichtsnoer. Deze rubberen afdichtringen zorgen ervoor dat de prikkabel veilig buiten gebruikt kan worden.

Het is belangrijk om te weten dat losse prikkabel led lampen op zichzelf niet waterdicht zijn. Wanneer de losse led lampen waterdicht gemaakt zouden moeten worden, dan zouden de kosten van prikkabel lichtsnoeren dusdanig hoog worden, dat dit niet meer in verhouding staat tot het doel van de verlichting.

In plaats van led lampen met een waterdichte constructie, zorgt de fitting van het prikkabel snoer voor een waterdichte afsluiting. Door elke led lamp heel stevig in de fitting te draaien ontstaat er doordat de rubberen ring van de fitting strak rondom het bolletje van de led lamp klemt, vanzelf een veilige spatwaterdichte afdichting (IP44).

We benadrukken dat het van belang is om de lampen stevig in de fitting te draaien. Indien je dit niet doet, kan er een minuscule opening ontstaan tussen het bolletje van de lamp en de rubberen afdichtring van de fitting, waar vocht in de loop van de tijd door naar binnen kan dringen. Dit kan op den duur zorgen voor kortsluiting en gevaarlijke situaties. De meeste problemen met prikkabels buiten worden veroorzaakt door lampen die niet stevig genoeg zijn ingedraaid in de fittingen of doordat de koppelingen tussen de lichtsnoeren niet goed zijn aangedraaid.

Prikkabels buiten in bomen of struiken hangen

Wanneer je een prikverlichting met de bolletjes van de lampjes naar beneden hangend gericht ophangt, bijvoorbeeld als sfeerverlichting boven een terras of gezellig hangend langs een schutting, dan is de kans op problemen door vocht heel erg klein en kunnen de lampjes het hele jaar door buiten blijven hangen.

Wanneer je je prikkabel snoer echter het hele jaar door (permanent) gedrapeerd in een (dennen)boom zou opgehangen, dan kunnen sommige lampjes door het draperen over de takken van de boom (waarbij het snoer zich om de as kan draaien) met de bolletjes omhoog gericht komen te staan.

Het probleem hiervan is dat dit een langdurige blootstelling van vocht kan veroorzaken op de aansluiting van de rubberen afdichtring op de fitting die rondom tegen het bolletje van het lampje drukt. Dit gebeurt dan in de vorm van een klein randje met water dat na een regenbui langer op de rubberen afsluitrand blijft liggen. Wanneer dit water langdurig op de afsluitrand blijft liggen kan er op den duur vocht in de fitting binnendringen, omdat dit continue blootstelling aan water namelijk geen ‘spatwater’ meer betreft. Hierdoor kan er kortsluiting ontstaan en kan het lichtsnoer onherstelbaar beschadigd raken.

Bij draperen van prikkabels in een boom, is het dus van groot belang dat de bolletjes van de lampjes naar beneden gericht hangen. Op die manier kan het water langs de bolletjes van de LED lampen omlaag glijden en kan zich geen water ophopen op de rand van de rubberen afdichtring die de binnenkant van de fitting afsluit tegen vocht.

Jarenlang genieten van je prikkabel led lampjes

Wanneer je bovenstaande veiligheidsinstructies goed opvolgt, geniet je jarenlang van je buitenlampjes. Niet alleen bij gebruik van een prikkabel als kerstverlichting in een grote kerstboom, maar ook als gezellige terrasverlichting, verlichting voor de contouren van een huis of bedrijfspand of als feestverlichting bij uiteenlopende gelegenheden.

Gerelateerde vragen over onze prikkabels

< Terug naar de veelgestelde vragen of Ga naar de prikkabels >