< Terug naar de veelgestelde vragen

Hoe bevestig je een vlaggenmast kerstboom?

Een vlaggenmast kerstboom bevestigen op een vlaggenmast is niet moeilijk. Het enige dat je nodig hebt is wat geduld en bij voorkeur droog weer, zodat je fijn en ongehaast te werk kunt gaan.

Voordat je begint: wat is een vlaggenmast kerstboom eigenlijk?

Voordat je begint met bevestigen, is het goed om even stil te staan bij wat een vlaggenmast kerstboom in feite is.

Een vlaggenmast kerstboom is een kerstversiering voor buiten waarbij een vlaggenmast wordt gebruikt als ‘stam’ voor een groot kant-en-klaar ‘puntvormig net’ van kerstlampjes die samen in het donker een indrukwekkende kerstboom lichtfiguur vormen.

Het opbouwen van een vlaggenmast kerstboom kun je vergelijken met het hijsen van een vlag in combinatie met het opzetten van een tent.

Omdat een vlaggenmast kerstverlichting in feite dus een groot net van kerstlampjes is, dat bestaat uit verschillende aan elkaar gemonteerde lichtsnoeren en honderden (of soms zelfs duizenden) LED lichtjes, is het van belang om het bevestigen ervan op je gemak te doen. Dit benadrukken we zo omdat je wilt voorkomen dat je het net van lichtjes bijvoorbeeld kapot trapt door er (per ongeluk) op te gaan staan of dat er defecten ontstaan doordat er te hard aan de snoeren van de vlaggenmast verlichting getrokken wordt.

Bevestigen doe je in hoofdlijn op de volgende manier:

Bevestig de haak van de vlaggenmast kerstboom

Wanneer je de doos van je nieuwe vlaggenmast kerstboom openmaakt, zie je bovenop het net van lichtjes een driehoekige ophanghaak liggen. Deze haak zit bevestigd aan de puntvormige bovenkant van de vlaggenmast kerstboom (de ‘piek’ zou je kunnen zeggen).

Je pakt deze ophanghaak uit de doos en bevestigt deze aan het hijsoog dat zit aan het touw van de vlaggenmast. Net zoals bij een normale vlag, hijs je vervolgens de vlaggenmast kerstboom rustig omhoog vanuit de compacte doos waarin deze geleverd wordt.

Drukknopjes dichtmaken rondom de mast

Het puntvormige net van lampjes dient tijdens het omhoog hijsen om de mast heengevouwen te worden, zodat uiteindelijk de ronde vorm kan ontstaan. Om ervoor te zorgen dat het net van lichtjes niet losgaat, zit er in de lengte van de lichtjesboom een lang reeks met drukknopjes. Vergelijk met de drukknopjes die je op sommige kledingstukken tegenkomt.

De drukknopjes vormen samen over de hele verticale lengte van de boom een soort van ‘ritssluiting’. Hiermee kun je nadat je een deel van het lichtnet om de vlaggenmast hebt gevouwen, de delen aan elkaar bevestigen. Tijdens het omhoog hijsen van de kerstboom komt je deze reeks drukknopjes vanzelf tegen en kun je deze een voor een dichtklikken.

Wanneer je klaar bent met de kerstverlichting omhoog hijsen, hangt het lichtnet als een soort van mantel rondom de vlaggenmast. Het is normaal dat het dan nog niet mooi uitziet.

Tip: je herkent de drukknopjes die je mag dichtklikken aan hun kleur. Ze hebben namelijk een duidelijk andere kleur dan de drukkers die de rest van de constructie vormen. Let op: haal nooit drukknopjes buiten ‘de ritssluiting’ van de kerstboom los, deze vormen namelijk de basisconstructie van de boom en zijn niet bedoeld om los te maken.

De LED kerstboom in vorm brengen (op een zachte ondergrond)

Nadat de vlaggenmast LED kerstboom omhoog is gehesen en je de drukknopjes hebt dichtgeklikt, hangt het net van lichtjes waaruit de kerstboom bestaat dus slap langs de vlaggenmast omlaag. Met behulp van spantouwen die onderaan het net van lichtjes zitten, kan de lichtjesboom nu in de vorm van een grote kerstboom worden gebracht.

Gebruik het oranje afstandslint

Dit in vorm brengen van je vlaggenmast kerstverlichting doe je met behulp van het oranje meegeleverde afstandslint. Het afstandslint helpt je namelijk om de haringen aan de voet van de boom op de juiste afstand vanaf het middelpunt van de mast in de zachte grond te steken. Met zachte grond bedoelen we overigens gras of de aarde in een perk.

Het oranje lint gebruik je eenvoudig door het rondom de voet van de vlaggenmast in het midden van de kerstboom te bevestigen. Het uiteinde van het oranje lint trek je vervolgens naar de buitenkant van de kerstboom richting een van de spantouwen onderaan de kerstboom, die je in de grond bevestigt met behulp van de meegeleverde tentharingen.

Plaats alle haringen rondom de boom

Wanneer de eerste haring in de grond zit, beweeg je met het oranje afstandslint rond het middelpunt van de mast richting het volgende spantouw van de kerstboom dat je met een haring in de grond vast maakt. Door rondom de vlaggenmast de spantouwen van de kerstboom in de grond te bevestigen met behulp van de meegeleverde tentharingen, krijgt de vlaggenmast kerstboom zijn uiteindelijke vorm. Wanneer alle haringen in de grond zitten, kun je het oranje afstandslint losmaken en in de doos bewaren tot de volgende keer dat je de kerstboom weer opzet.

Belangrijke tip: trek de spantouwen van je kerstboom niet verder naar buiten dan aangeven door de lengte van het oranje afstandslint. Het afstandslint helpt om ervoor te zorgen dat de lichtsnoeren van de vlaggenmast kerstboom niet teveel op spanning komen te staan, waarmee uiteindelijk defecten zouden kunnen ontstaan. Het is dus normaal dat de lichtsnoeren van de LED kerstboom enigszins losjes hangen in een boogje.

De kerstboom in vorm brengen (op een harde ondergrond)

Wanneer je vlaggenmast staat op een harde ondergrond, kun je niet de meegeleverde tentharingen gebruiken om de kerstboom te verankeren in de grond. In dat geval kun je optioneel een ‘Flex Bottom Cross’ gebruiken, om de onderkant van de kerstboom in vorm te krijgen zonder gebruik te maken van haringen.

Meer informatie over het gebruik van een Flex Bottom Cross lees je op deze pagina. Het Flex Bottom Cross is apart verkrijgbaar en heb je alleen nodig indien je vlaggenmast op een harde ondergrond staat zoals beton, afsalt of tegels.

Aansluiten van de vlaggenmast kerstverlichting

Tot slot gebruik je de meegeleverde ‘octopus kabel’ om de koppelstekkers van de lichtsnoeren die rondom aan de onderkant van de kerstboom hangen, samen aan te sluiten op de meegeleverde laagspanning adapter.

De octopus kabel is een soort van snoersplitter die het mogelijk maakt om de verschillende lichtsnoeren waaruit de kerstboom bestaat, aan te sluiten op een adapter.

Optioneel kun je ervoor kiezen om het aanloopsnoer van de vlaggenmast kerstboom tot aan het stopcontact te verlengen door een koppelbaar 10 meter verlengsnoer te plaatsen tussen de octopus kabel en de adapter. Dit verlengsnoer is apart verkrijgbaar.

< Terug naar de veelgestelde vragen of Ga naar de vlaggenmast kerstbomen >