< Terug naar de veelgestelde vragen

Kan een vlaggenmast kerstboom tegen sterke wind?

Fairybell en Twinkly vlaggenmast kerstbomen kunnen niet goed tegen sterke wind van windkracht 6 en hoger. Daarom moet je een vlaggenmast kerstboom bij deze windsterkte omlaag laten.

Wat is sterke wind?

Windkracht wordt vaak gemeten op de Beaufort-schaal, die uiteenloopt van 0 (windstil) tot 12 (orkaan). Windkracht 6 en hoger op de Beaufort-schaal wordt als volgt gedefinieerd:

  • Bij windkracht 6 heeft de wind een snelheid van 10,8 tot 13,8 m/s oftewel 39 tot 49 km/u.
  • Het effect aan land van windkracht 6 is dat grote takken van bomen bewegen, het moeilijk is om tegen de wind in te lopen of fietsen en paraplu’s zijn lastig te gebruiken.
  • Wanneer je vlakbij zee woont herken je windkracht 6 of hoger aan de grote golven die ontstaan, schuimkoppen zijn overal op het zeewater en opstuivend schuim begint zich in grotere strepen in de windrichting te vormen.

Wat moet ik doen met mijn vlaggenmast kerstboom bij sterke wind?

Haal je Fairybell of Twinkly vlaggenmast kerstboom omlaag bij sterke wind. Dit doe je door je vlaggenmast kerstverlichting bij windkracht 6 of hoger tot een hoogte van ongeveer een derde van de boom naar beneden te laten zakken langs de vlaggenmast.

Hoe moet ik mijn vlaggenmast kerstverlichting naar beneden halen?

Dat is gelukkig heel eenvoudig en kost niet meer dan 5 minuten tijd.

Je gaat onderaan de vlaggenmast (‘in de kerstboom’) staan en laat van daaruit het touw van de vlaggenmast, dat doorgaans opgerold zit aan een haak of op een katrol onderaan de mast, vieren zodat de kerstboom rustig naar beneden zakt.

Je kunt de tentharingen of het optionele Flex Bottom Cross (dat je alleen nodig hebt bij een harde ondergrond) onderaan de vlaggenmast kerstboom gewoon laten zitten. Deze hoef je dus niet lost te maken.

Nadat de harde wind voorbij is kun je de kerstboom weer omhoog hijsen zodat deze zijn mooie vorm weer terugkrijgt.

Deelbare vlaggenmasten: extra gevoelig voor wind

Een deelbare vlaggenmast is een goedkoop -en superhandig- hulpmiddel waarmee je toch een vlaggenmast kerstverlichting in je tuin te plaatsen, ook als je geen vaste vlaggenmast hebt.

Vanwege de kortere grondbuis en de deelbare constructie van de mast die bestaat uit meerdere aluminium segmenten, is een deelbare vlaggenmast echter minder stevig dan een vaste vlaggenmast die bestaat uit een deel en waarvan de voet is verankerd in een betonnen fundering.

Daarom is het extra van belang om een oogje in het zeil te houden met betrekking tot de weersvoorspellingen en sterke wind indien je een deelbare mast gebruikt.

Tip: gebruik bij voorkeur geen deelbare vlaggenmast voor je lichtjesboom indien je vlakbij de kust woont. Sterke windvlagen komen daar nu eenmaal vaker voor dan landinwaarts.

Neem wind en weersomstandigheden serieus

Fairybell en Twinkly vlaggenmast kerstverlichting is van hoge kwaliteit en de constructie is stevig gemaakt van hoogwaardige materialen. Dat betekent echter niet dat er geen grenzen zitten aan wat ze aankunnen qua weersomstandigheden buiten.

Neem daarom vooral sterke wind zeer serieus en haal de LED kerstboom bij voorspellingen van sterke wind tijdelijk omlaag.

Kortom: om jarenlang te kunnen genieten van je Fairybell of Twinkly vlaggenmast kerstboom is het van belang om de weersomstandigheden goed in de gaten te houden, vooral wanneer je aan de kust woont.

< Terug naar de veelgestelde vragen of Ga naar de vlaggenmast kerstbomen >