Witte kerstverlichting met LED lampjes kil en sfeerloos? Echt niet (meer)! Tegenwoordig is LED verlichting net zo sfeervol als ouderwetse gloeilampen. Of je nu kiest voor klassiek warm wit, modern warm wit of koud warm wit: er zit altijd een wittint voor je gading bij – en anders mix je ze gewoon.

Witte LED kerstverlichting is tegenwoordig net zo warm en sfeervol als ouderwetse kerstverlichting met gloeilampjes, maar heeft daarnaast nog meer voordelen. Zo is LED kerstverlichting energieverbruik véél lager, kunnen ze beter tegen een stootje omdat ze niet van glas gemaakt zijn, gaan ze vele malen langer mee én je hebt een grotere keuze uit verschillende lichtkleuren.

Wat wittinten voor kerstverlichting betreft heb je grofweg de keuze uit drie varianten: koud wit, modern warm wit en klassiek warm wit. De ‘koude’ kleur wit, ook wel ijswit genoemd, is bijvoorbeeld heel geschikt voor moderne gebouwen, terwijl modern warm wit de kleur van een ouderwetse niet-gedimde gloeilamp weergeeft en klassiek warm wit perfect de kleur nabootst van een gezellige kaars of een gedimde gloeilamp. Zo is klassiek warm witte kerstverlichting heerlijk voor dat ouderwetse kerstgevoel. Perfect voor in je woonkamer of horecazaak.

witte kerstverlichting
De klassiek warm witte ijspegelverlichtig bij recreatiepark Familyland in Brabant is een mooi voorbeeld van hoe je de lampjes mooi aanpast aan de omgeving. De warmte van binnen straalt door naar buiten. Foto: Familyland.nl

Kleurtemperatuur in Kelvin

De lichtkleur van een LED lamp wordt uitgedrukt in kleurtemperatuur. Het klinkt misschien een beetje vreemd om een kleur uit te drukken als temperatuur, maar toch is het logisch. Helder wit licht wordt ervaren als ‘koel’, terwijl warm of geel licht ervaren wordt als ‘warm’.

Kleurtemperatuur wordt met een getal uitgedrukt in Kelvin (K). Hoe koeler de kleur, hoe hoger het aantal Kelvin, hoe warmer de kleur, hoe lager het aantal Kelvin. Bij veel LED lampen staat het aantal Kelvin van de lichtkleur ook op de verpakking vermeld.

Van links naar rechts: klassiek warm wit, modern warm wit en koud witte LED koppelbare kerstverlichting.

Kleur bekennen: welke witte kerstverlichting?

Bij het bepalen van de juiste witte lichtkleur voor je kerstlampjes zijn je eigen smaak en voorkeur doorslaggevend – en daarover valt niet te twisten. Kijk dus eerst welke wittint jou op het eerste oog aanspreekt, vaak klopt dat gevoel. Het is overigens heel normaal als je dan alsnog twijfelt over dat gevoel, zo werkt onze ratio nu eenmaal. Als je dan toch rationaal aan het denken bent, laat je gedachten eens gaan over welke sfeer je wilt uitstralen met je witte kerstverlichting en kijk eens kritisch naar de omgeving waarin de kerstlampjes komen te hangen.

Zo doet klassiek warm wit denken aan kaarslicht en vervlogen tijden. Wil je nostalgie, ga dan voor klassiek warm witte kerstlampjes met hun geel-oranje-achtige tint. Houd je niet zo van een ‘ouderwetse’ uitstraling? Kies dan zeker voor modern warm witte lampjes, die het meeste lijken op een niet-gedimde gloeilamp. Modern warm witte kerstverlichting geeft een wat meer neutrale, maar nog altijd sfeervolle uitstraling.

Wist je dat bij het dimmen van LED verlichting de lichtsterkte verandert maar niet de lichtkleur. Bij het dimmen van een traditionele gloeilamp verandert de lichtkleur wel: van modern warm wit naar klassiek warm wit.

Wil je een frisse winterse uitstraling creëren, ga dan voor koud witte lampjes. Zo’n frisse (koele) witte lichtkleur wordt soms bewust gekozen door bijvoorbeeld bedrijven (maar ook particulieren) die hun kerstverlichting mooi willen laten aansluiten bij de moderne architectuur van hun pand of de producten die ze verkopen.

Extra tip: bepaal indien van toepassing ook de smaak van de doelgroep die je met je kerstlichtjes wilt verwelkomen. Dit laatste is vooral belangrijk als je kerstverlichting ophangt in een openbare ruimte, zoals een bedrijfspand, winkelstraat of horecagelegenheid.

witte kerstverlichting winkelcentrum
In dit winkelcentrum is gekozen voor koud witte kerstverlichting voor het creëren van een magische winterse uitstraling.

Weetje: of je een bepaalde lichtkleur prettig vindt of niet, wordt niet alleen bepaald door de toepassing waarvoor je het licht nodig hebt (bijvoorbeeld kantoorwerkzaamheden of ontspannen zitten in de woonkamer), maar ook waar je cultureel mee opgevoed bent. Zo vinden mensen uit Zuid-Europese landen en Afrika koel licht prettiger, terwijl mensen uit Noord-Europa meer van warm licht houden. Een verklaring hiervoor zou kunnen zijn dat mensen in zonnige landen gewend zijn aan veel zonlicht en daardoor ook houden van feller licht in huis, terwijl de mensen in Noord-Europa hun huizen van binnen juist zo gezellig mogelijk willen maken met sfeervol warm licht, omdat het buiten (zeker in de winter) koud en donker is.

Waarom kiezen als je ook kunt mixen?

Wie zegt trouwens dat je moet kiezen? Tegenwoordig is het helemaal trendy om 2 verschillende tinten witte kerstverlichting met elkaar te mengen. Dit zie je bijvoorbeeld vaak terug bij boomverlichting in openbare ruimtes, maar ook in kerstfiguren en twinkly kerstverlichting op app. Zoals op de foto hieronder is te zien, voegen de 3D kerstfiguren in klassiek warm wit net even wat extra warmte toe aan het geheel van de koud witte kerstbollen.

warm witte kerstverlichting
In deze straat in Londen is gekozen voor een mix van klassiek warm wit en ijswitte kerstverlichting.

Liever toch wat kleur toevoegen aan je kerstverlichting? Dan kun je je witte kerstverlichting ook mixen met gekleurde kerstlampjes. Met of zonder twinkle-effect. Aan jou de keuze. Én wees vooral niet terughoudend om je creativiteit erop los te laten om deze Kerst een originele kerstverlichting buiten of kerstverlichting binnen te creëren.

Nieuwsbrief - Inschrijven via blog footer

Jij bepaalt de kerstsfeer, wij helpen je op weg

Altijd als eerste op de hoogte van mooie aanbiedingen, tips & inspiratie?

✉️  Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.
Maximaal 5x per jaar. Geen spam, beloofd!